ОРГАНІЗАЦІЙНО-ЕКОНОМІЧНИЙ МЕХАНІЗМ СТРАТЕГІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РОЗВИТКОМ ПІДПРИЄМСТВ У СИСТЕМІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Парфєнтьєва, О.; Гречан, А.; Безуглий, А.; Компанець, К.; Салімон, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Пандемія COVID-19 спричинила економічний спад, а стратегії розвитку бізнесу, засновані на глобалізації та інтеграції, зазнали невдачі. Тож потрібно розробити нові організаційно-економічні механізми стратегічного управління компанією, які компенсуватимуть втрати на зовнішніх ринках. Основну увагу слід зосередити на функціонуванні національної економіки як головній альтернативі глобалізованим ринкам. Метою було розробити пропозиції щодо вдосконалення механізму стратегічного управління компанією в контексті реалізації інвестиційної політики. Дослідження включало наукові розробки, які розглядають теоретичні та практичні аспекти розроблення, аналізу та впровадження динамічних моделей управління компанією. Дослідження показало, що основна мета стратегічного управління компанією — максимізувати її цінність для акціонерів. Методологічною основою дослідження є теорія систем, системний підхід до стратегічного управління компанією, теорія і практика моделювання. Запропоновано механізм стратегічного управління компанією на основі інвестиційної діяльності; алгоритм удосконалення стратегічного управління інвестиціями. Механізм дозволяє керівництву виявляти та аналізувати можливі наслідки впровадження інвестиційних стратегій, а також ураховувати вплив цих факторів на стабільну роботу компанії. Запропонований механізм стратегічного управління також дозволяє зв’язати весь спектр стратегічних дій, стратегічних маркетингових досліджень, інвестиційної політики компанії, заходів щодо контролю, виявлення і врахування ступеня ризику, оцінки стратегій та коригування управлінських рішень для забезпечення сталого розвитку компанії. Ключові слова: управління, організаційно-економічний механізм, інвестиційна політика, інновації, сталий економічний розвиток, національна економіка. Формул: 4; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 25.