ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОСТІ ПРАЦІ ЛЮДСЬКИХ РЕСУРСІВ: ОЦІНЮВАННЯ МОДЕЛЕЙ ФІНАНСУВАННЯ І ПАРТНЕРСТВА ДОМОГОСПОДАРСТВ, ДЕРЖАВИ ТА БІЗНЕСУ - Безтелесна, Л.; Пляшко , O.; Шевчук , Л.; Семчук, Ж.; Петрик, І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Проведено оцінювання структури фінансування і моделей партнерства в забезпеченні продуктивності праці людських ресурсів. Основним завданням уряду є реалізація економічної політики, яка б стимулювала зростання економіки країни, яке досягається за рахунок активної участі людських ресурсів у суспільному виробництві і може бути ідентифікована продуктивністю їхньої праці. Зростання продуктивності праці вимагає як фінансування програм розвитку людських ресурсів, так і формування моделей партнерських відносин між суб’єктами його забезпечення (урядом, бізнесом і домогосподарствами). Активізація діяльності людських ресурсів передбачає задоволення найвагоміших потреб людини, які визначені в концепції людського розвитку, найпріоритетнішими з яких є освіта і здоров’я. Кожна країна формує власну модель партнерства суб’єктів фінансування в забезпечення економічного зростання та продуктивності праці людських ресурсів. Об’єктом дослідження є моделі партнерства в забезпеченні зростання продуктивності праці людських ресурсів в економіках країн, які мають відмінні інструменти фінансування програм людського розвитку, а саме: США, Великобританії, Німеччини, Швеції та України. У дослідженні використано метод кореляційно-регресійного аналізу і проведено оцінювання моделей партнерства домогосподарств, держави і бізнесу у фінансуванні освіти й охорони здоров’я досліджуваних країн для забезпечення продуктивності праці людських ресурсів. Доведено, що вирішальна роль у забезпеченні зростання продуктивності праці людських ресурсів у моделі партнерства в системі охорони здоров’я належить державі в економіках Німеччини, США, Великобританії та України, а у Швеції — соціально відповідальному бізнесу. У системі освіти пріоритет у моделі партнерства у США належить бізнесу, у Німеччині — державі, а в інших країнах він не виокремлюється, а участь усіх партнерів є рівнозначною. Україна має досить низьку продуктивність праці людських ресурсів, а тому важливим завданням є реалізація заходів щодо її підвищення, а відтак трансформації наявної структури фінансування програм людського розвитку і моделі партнерства в забезпеченні її зростання. Ключові слова: менеджмент, фінансування, освіта, охорона здоров’я, соціальна політика, економічне зростання. Формул: 0; рис.: 1; табл.: 1; бібл.: 32.