ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК ІНСТРУМЕНТ ВІДНОВЛЕННЯ ТУРИЗМУ В ЄВРОПЕЙСЬКОМУ СОЮЗІ В ПЕРІОД ПОСТ-COVID-19 - Мельниченко, С.; Ткаченко, Т.; Дупляк, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Розглянуто значення і тенденції діджиталізації в туризмі. Висвітлено етапи розвитку цифрових технологій у туризмі та фактори, що впливають на процес діджиталізації в туризмі. Виявлено, що Європа є лідируючою туристичною дестинаціює у світі, на яку припадало 51 % міжнародних туристичних прибуттів і 39 % світових надходжень від міжнародного туризму 2019 року. Однак у негативний вплив пандемії COVID-19 на туризм спричинило скорочення міжнародних туристичних прибутків до Європи на 69 % 2020 року. Це пов’язано з тим, що з початку пандемії були запроваджені обмеження на поїздки і зовнішні кордони Європейського Союзу були закриті. Досліджено негативні наслідки пандемії COVID-19 і виявлено, що частка туризму у ВВП країн — членів ЄС 2020 року значно зменшилась. Країнами з найбільшою часткою туризму у ВВП були Хорватія (10,2 %), Греція (8,7 %) і Португалія (8,1 %). Доведено, що цифрові технології та бази даних відіграють важливу роль у боротьбі з пандемією COVID-19 та у відновленні туризму. Виявлено, що основними інструментами діджиталізації в туризмі, які допомагають зробити подорожі безпечними і здоровими, є цифровий сертифікат COVID, мобільні додатки та вебсайти, що містять інформацію про епідеміологічну ситуацію, обмеження та вимоги до мандрівників. Проаналізовано Індекс цифрової економіки та суспільства країн Європейського Союзу, згідно з яким найбільш передовими країнами Європейського Союзу щодо діджиталізації 2018 року були Данія (70), Фінляндія (68), Нідерланди (68) і Швеція (65), тоді як Хорватія (35), Польща (36), Словаччина (39), Болгарія (40) та Греція (40) мали найнижчі значення цього показника. Запропоновано рекомендації щодо відновлення туризму в період після COVID-19. Основними напрямами відновлення туризму мають бути: співпраця між організаціями управління дестинаціями і туристичними підприємствами, сприяння сталому та інклюзивному розвиткові туризму, упровадження інноваційних і цифрових технологій у процес споживання туристичних послуг. Ключові слова: діджиталізація в туризмі, цифрові технології, країни-члени Європейського Союзу, Індекс цифрової економіки та суспільства, цифровий сертифікат COVID. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 2; бібл.: 14.