КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЯ МОДЕЛІ ІННОВАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ЕКОНОМІКИ УКРАЇНИ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ - Котеленець, А.; Дацій , Н.; Філіпова , Н.; Петрик , О.; Капленко , Г. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Запропоновано науково-методичні положення щодо формування моделі управління інноваційним розвитком економіки України на засадах загальної концепції розвитку соціально-економічних систем з урахуванням передумов, принципів, єдиної системи забезпечення реалізації цілей моделі, що включає концепцію інноваційного розвитку, інноваційні стратегії, інноваційну політику, механізми управління інноваційною діяльністю. Установлено, що формування ефективної моделі управління інноваційним розвитком економіки України на засадах адаптивності та здатності забезпечувати синергетичний ефект можливе за умови збалансування балансу в компонентах різних потенціалів з орієнтацією на природний потенціал. Ідентифіковані критерії оцінки ефективності моделі управління інноваційним розвитком економіки України, що характеризують досягнення економікою певного рівня техніки і технологій, рівень економічного зростання, добробут і здоров’я населення, інтелектуалізації суспільства, еколого-економічної безпеки тощо. Визначено перспективні етапи здійснення децентралізації в Україні та її впливу на розвиток економіки: 1) деконцентрація владних повноважень і ресурсів; 2) дотримання засад деволюції влади; 3) владні повноваження і ресурси розподілятимуться між традиційними органами публічної влади (державними й самоврядними) та ринковими і громадськими структурами; 4) запровадження новітніх моделей публічного управління економікою. Пріоритетними завданнями й особливостями реалізації моделі управління інноваційним розвитком економіки України в умовах децентраліації є: 1) необхідність проведення науково-дослідних робіт, що сприятиме використанню можливостей для прогресуючого розвитку генетичних досліджень, поєднуючи ефективну систему управління і технологій, які доповнюють відповідні досягнення генетики; 2) скороченням часу на фінансування наукових досліджень, адаптуючи позитивний досвід розвинутих країн; 3) формуванням організаційно-інституційної структури, орієнтованої на спрощення процесу формування і реалізації інновацій економіки в Україні. Ключові слова: інновації, економіка, управління, інноваційний потенціал, розвиток, модель, конкурентоспроможність, децентралізація. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 13.