ЦИФРОВІЗАЦІЯ СИСТЕМИ HR-МЕНЕДЖМЕНТУ ПІДПРИЄМСТВА В КОНТЕКСТІ ГЛОБАЛІЗАЦІЙНИХ ЗМІН - Мельниченко, С.; Лосіцька, Т.; Бєляєва, Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Присвячено дослідженню і формулюванню методів цифровізації системи HR-менеджменту підприємства в контексті глобалізаційних змін за допомогою аналізу трансформації HR-технологій та HR-функцій. Об’єктом дослідження виступає модифікація HR-технологій, фактори, що впливають на розвиток HR-функції в часи цифровізації. Методами дослідження виступають теоретичні та методологічні, економічні підходи щодо питань визначення, розвитку та впровадження процесу цифровізації системи HR-менеджменту підприємства у контексті глобалізаційних змін. Проаналізовано наукові статті, пов’язані з процесами цифровізації, цифровими продуктами і кадровими рішеннями, напрямами змін у процесі цифровізації управління персоналом, впливом глобалізаційних змін у системі HR-менеджменту підприємства. Стаття надає розуміння ролі цифрових технологій у сфері HR-менеджменту, можливостей, що забезпечуються цифровою трансформацією системи HR-менеджменту підприємства. Доведено, що в сучасних умовах функція управління персоналом підприємства повинна реалізовуватись на засадах гнучкості, інтеграції в бізнес і мати можливість залучати, утримувати та розвивати таланти. Проаналізовано, як глобалізаційні зміни та актуалізація наявних HR-технологій впливають на ринок людського капіталу. Серед загальних інвестицій у цифровізацію HR-процесів приблизно половина (49 %) спрямована на впровадження програмних рішень для управління людським капіталом, третина (32 %) покриває впровадження хмарних сервісів, а найближчим часом планується збільшення інвестицій у прогнозування, удосконалення рішень автоматизації процесів, штучний інтелект. Досліджено еволюцію HR-функцій під впливом діджиталізації та з’ясовано актуальність і напрями впровадження цифрових технологій у кадрові процеси. Розкриваються основні напрями змін щодо сфери управління персоналом унаслідок цифровізації: цифрова робоча сила, цифрове робоче місце, цифровий персонал. Обґрунтовано ключові можливості, які цифровізація надає сфері управління персоналом. Щоб отримати максимальну віддачу від передових технологій, HR-компетенції мають бути чітко визначені, співвіднесені з вимогами бізнесу, диференційовані за функціями, ролями і рівнями, оновлені в потрібний час і застосовані для виконання будь-яких функцій управління персоналом. Проаналізовано можливості цифрової трансформації системи HR-менеджменту підприємства. Цифрова економіка, людський капітал та інформаційні технології відіграють вирішальну роль у забезпеченні сталого економічного розвитку. Основні результати дослідження можуть бути застосовані у практичній діяльності підприємств з метою цифровізації системи HR-менеджменту підприємства. Необхідність подальших досліджень у сфері розвитку HR-технологій зумовлена швидкоплинними цифровими рішеннями та відповідними особливостями глобалізаційних процесів та їхнього впливу на окремі країни. Ключові слова: цифровізація, система управління персоналом підприємства, глобалізація, глобалізаційні зміни, сталість, HR-технології, людський капітал, цифровий HR, HR-функції, штучний інтелект. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 1; бібл.: 20.