РОЛЬ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ РІВНЕМ БЕЗПЕКИ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ РЕГІОНІВ - Стілл, А.; Карташов , Є.; Залізнюк , В.; Вилгін , Є.; Туболець , І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Сьогодні криза в Україні призводить до погіршення соціально-економічних умов. Тому пріоритетом повинна стати формування соціально-економічної безпеки регіонів. Ефективним інструментом для цього є публічне управління, яке сприяє участі громадянсько госуспільства в процесі регулювання розвитку регіонів. Тому постає актуальне завдання дослідження передумов його впровадження, спроможності публічного управління в досягненні належних результатів. Мета статті — вивчення особливостей, темпів та ефективності впровадження публічного управління для формування належного рівня безпеки соціально-економічного розвитку регіонів. Методологія базується на системному підході до застосування публічного управління та його впливу на формування належного рівня безпеки розвитком регіонів; формалізації рівнів, мети, наслідків застосування регуляторних інструментів, алгоритмів долучення до регулювання громадянського суспільства: порівняльному аналізі рівня дотаційності територіальних громад. Установлено передумови формування соціально-економічної безпеки регіонів. Розроблено структурну схему застосування регуляторних інструментів розвитку регіону для формування належного рівня безпеки. Для цього регуляторні інструменти сегментовано відповідно до політичного, економічного, соціального, екологічного, просторового рівнів, які деталізують відповідні напрями розвитку та їхні результати. Також розроблено структурно-функціональну схему алгоритму впровадження публічного управління розвитком регіонів. Встановлено, що поширення публічного управління на виконання певних завдань повинно відповідати рівневі соціальної відповідальності. Виявлено високий рівень дотаційності бюджетів територіальних громад, що призводить до збільшення рівня соціально-економічної небезпеки. Тому вказано, що основною метою публічного управління має стати збалансований розвиток територіальних громад. Ефективність управління запропоновано оцінювати за авторським формульним представленням за темпами досягнення балансування бюджетів та як ступінь досягнення цілей за ефективного співвідношення досягненого результату і витрат. Ключові слова: публічне управління, рівень безпеки, соціально-економічний розвиток, децентралізація, громадянське суспільство, критерій оцінювання ефективності. Формул: 3; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 20.