РЕГУЛЮВАННЯ ТА НАГЛЯД ЗА ФІНАНСОВИМИ ПОСЛУГАМИ В ЕРУ СВІТОВОЇ ДІДЖІТАЛІЗАЦІЇ: ДОСВІД АЗЕРБАЙДЖАНУ - Михайлюк, Г.; Рустамзаде , A.; Михайлюк, Н.; Зайцева-Калаур , І. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Пандемія COVID-19 викликала необхідність термінового регулювання й оновлення фінансових i банківських послуг в Азербайджані в епоху глобальної цифровізації. Насамперед, країна зробила низку важливих кроків, які висвітлено в цій статті. Перш за все, було проаналізовано численні ухвалені законодавчі акти і вжито заходи щодо збільшення обсягів безготівкових розрахунків та мінімізації суми готівкових платежів. Наголошено, що посилення ролі банків у фінансуванні бізнесу також стимулює економічне зростання в результаті використання можливостей, створених цифровізацією банків, юридичних осіб і населення. Досліджено важливість продовження реформ у сфері здійснення та обробки платежів, удосконалення законодавчої бази, посилення інституційних спроможностей. Найважливішими питаннями було визнано використання інформаційних технологій і підвищення цифрової грамотності. Перехід до цифрових технологій є важливою метою для поліпшення управління ризиками в банках (визначено як стратегічний підхід на довгострокову перспективу). Для досягнення цієї мети відповідно до «Дорожньої карти» ухвалено нову нормативну базу, яка заохочує перетворення фінансових установ, а також банків у цифрові, та організовано відповідний нагляд. Крім того, було розроблено нову пруденційну систему реагування на нові виклики і застосовано наявні інструменти управління ризиками на основі міжнародного досвіду. Широке використання мобільних послуг через Інтернет для полегшення доступу споживачів до цих послуг також відіграє важливу роль у скороченні витрат і втрати часу за рахунок створення додаткових можливостей. Висвітлено, як використання сучасних технологічних каналів збільшило здатність збирати й аналізувати більш обширну та потрібну інформацію щодо поточних та потенційних клієнтів. Ключові слова: фінансова система, пруденційність, фінансовий авторитет, інформаційні технології, регулятор, стратегічна дорожня карта. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 19.