ДЕРЖАВНА ФІНАНСОВА ПІДТРИМКА МОДЕРНІЗАЦІЇ ЛОГІСТИЧНОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ - Крикавський, Євген; Лихолат, Світлана; Болібрух , Лідія; Сапінський, Олександр; Нич-Войтан, С. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Розглянуто логістичну систему України в умовах Covid-19 у поєднанні з показниками добробуту та зазначено, що вона потребує виокремлення як економічна та соціальна складова з високим рівнем перспективного розвитку. Зазначено, що логістичні системи деяких країн змогли швидше адаптуватися до нового нестандартного середовища, а інші – потребують додаткової підтримки. Однією з таких країн є Україна. Установлено, що ця система має багаторічний досвід, який привертає до себе підвищену увагу в контексті інтеграції України до простору ЄС. Виявлено, що на противагу країнам ЄС Україна, маючи вигідне географічне розташування, обмежена ресурсами для державної підтримки логістичної сфери. При аналізі вантажних перевезень відповідно до виду транспорту в Україні встановлено, що ключова для країни залізнична сфера характеризується зношеністю інфраструктури та застарілою системою функціонування, яка в умовах корона кризи зазнала ще більших збитків. При розгляді рівня державного фінансування залізничної інфраструктури в ЄС встановлено суттєві відмінності порівняно з державним фінансуванням в Україні. Здійснено прогнозування обсягів державного фінансування сфери вантажних перевезень за трьома сценаріями (оптимістичний, фактичний, песимістичний). Установлено, що сфера вантажних перевезень незалежно від реалізації будь-якого зі сценаріїв не лише є важливою складовою логістичної системи України, але й має безпосередній вплив на її конкурентоспроможність. Виявлено кореляційний зв’язок між публічним фінансуванням логістики та інтегрованим показником щастя населення в Україні. Поліномінальна лінія тренду розміру капітальних інвестицій у логістику демонструє позитивну динаміку поступового зростання. Згідно з отриманими розрахунками, фінансування логістики впливає на рівень конкурентоспроможності країни, що відбувається за рахунок збільшення обсягу капіталовкладень, які сприяють підвищенню рейтингу країни в наступному періоді.