УПРОВАДЖЕННЯ ФІНАНСОВОЇ СТРАТЕГІЇ СТАЛОГО ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ В АГРОПРОМИСЛОВОМУ СЕКТОРІ - Кінзерська, O.; Гарафонова, О.; Кравчик, Ю.; Іванько, A.; Приступа , А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Концепція сталого розвитку є головним глобальним викликом XXI ст.. Прийняття цілей сталого розвитку на Саміті ООН у 2015 р. окреслило ключові стратегічні та операційні цілі для світової спільноти до 2030 р. Задекларовані на міжнародному рівні концептуальні цілі сталого розвитку економічних та соціальних систем вимагають від державних органів влади країн світу запровадження національних стратегій та відповідних програм розвитку. У статті, окреслено особливості парадигми сталого розвитку для аграрного сектора, які обумовлені значимістю врівноваженого функціонування економічної, екологічної, соціальної, інноваційно-інвестиційної та системи зовнішньоекономічних зв’язків агропродовольчої сфери у господарському комплексі України. Окреслено економічну, екологічну та соціальну доцільність розвитку агропромислової галузі. Обґрунтовано переваги фінансової стратегії як цілісної системи, стратегічних та операційних цілей переходу до інтегрованого економічного, соціального та екологічного розвитку країни до 2030 року, яка передбачає досягнення сталого економічного розвитку в діяльності аграрної галузі з метою продуктивного регіонального розвитку та потребує визначеної загальнонаціональної та регіональної програми сталого функціонування аграрного сектора. Досліджено, що ключовими завданнями сталого економічного розвитку аграрної галузі України є ведення принципово нової структурної політики, нарощування власного продовольчого потенціалу, подолання енергетичної кризи, формування ефективної інституційної політики в системі державного управління сталим розвитком аграрної сфери у регіональному вимірі. Запропоновано авторську структурну схему групування об’єктів та чинників управління сталим розвитком аграрного сектору. Проілюстровано та визначено послідовність проведення оцінювання рівня сталого розвитку аграрної галузі України у регіональному вимірі з метою подальшої перспективної реалізації стратегії сталого розвитку на рівні країни. Ключові слова: стратегія, фінансова стратегія, сталий розвиток, сталий економічний розвиток, аграрна галузь. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 12.