ФІНАНСОВА ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЯ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД В КОНТЕКСТІ ІМПЛЕМЕНТАЦІЇ МІЖНАРОДНОГО ДОСВІДУ - Содома, Р.; Дубинецька, П.; Купчак, М.; Подзізей, О.; Лесик, Л.; Жук, M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Важливим є досвід європейських країн щодо досконалого бюджетного процесу і високої фінансової дисципліни при існуванні комплексу проблем у процесі децентралізації, які потрібно завчасно врахувати і усунути. Розглядаються науково-прикладні аспекти децентралізації, аналізуючи досвід країн Європи, та окреслюються методичні підходи до оцінки розвитку територіальних громад у сучасних умовах. Окреслено важливі аспекти та систематизовано переваги і недоліки впливу фінансової децентралізації на процеси ефективного розвитку на місцевому рівні. Акцентовано на необхідності проведення комплексної реформи місцевого самоврядування, яка насамперед включатиме реформу, що стосуватиметься адміністративно-територіального устрою, та перерозподілу повноважень і ресурсів між різними рівнями управління. Визначено орієнтири розвитку місцевих бюджетів за основними напрямами. Запропоновано концептуальну модель розвитку територіальної громади в умовах фінансової децентралізації, яка передбачає ефективне поєднання бюджетного потенціалу, потенціалу суб’єктів господарювання, домашніх господарств і фінансово-кредитних установ та їхню взаємодію. Проаналізовано структуру доходів бюджетів у країнах Європи, адміністративно-фінансової децентралізації в частині визначення фінансової спроможності об’єднаних територіальних громад. Зазначено, що розв’язання проблем фінансової децентралізації доцільно здійснювати на основі вивчення, узагальнення і врахування кращого міжнародного досвіду. Досліджено світовий досвід у структурі доходів місцевих бюджетів у країнах Європи. Наукова новизна отриманих результатів представлена сукупністю теоретичних і практичних аспектів дослідження, а саме пропозиціями щодо сучасного стану основних напрямів діяльності органів місцевого самоврядування для активізації підприємництва на території громади в контексті імплементації міжнародного досвіду. Зосереджено увагу на рівневі дотаційності в поглибленому аналізі. Розроблено методику проведення моніторингу та оцінки результативності. Ключові слова: територіальна громада, фінансова децентралізація, фінансові ресурси, місцевий бюджет, податкові надходження, дотаційність, ресурсний потенціал. Формул: 0; рис.: 6; табл.: 2; бібл.: 19.