ОЧИЩЕННЯ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ У СВІТЛІ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Янковська, Л.; Васьківська , К.; Банера , Н.; Скупейко , В.; Шевчук , Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Очищення банківської системи України у 2014—2016 рр. показало рішучість Національного банку у зламі старих моделей банківництва і прагнення забезпечити сталий розвиток банківської системи та України в цілому. Разом з тим очищення банківської системи мало революційних характер, зачепило інтереси не лише власників банків, а й широких верств суспільства і підприємниці, котрі зазнали втрат. Це породило дискусії щодо першопричин, методів і наслідків очищення. Метою цієї статті є встановити відповідність процесу очищення банківської системи України цілям сталого розвитку. Це дослідження виконано на основі положень економічної теорії, теорії банківських систем у дусі ідей і принципів сталого розвитку. Спершу ми здійснили теоретичний аналіз еволюційного та революційного типів реформ у банківському секторі. Тоді провели історико-економічний аналіз подій, що передували початку очищення банківської системи. В основній частині проаналізували узагальнені причини і конкретні проблеми, які призвели до виведення банків з ринку у основній хвилі очищення банківської системи. Виокремили три групи коментарів НБУ щодо ліквідації конкретних банків і встановили їхній тісний зв’язок із виконанням завдання 8.3 восьмої Цілі сталого розвитку. За результатами проведеного дослідження вказали на деякі розбіжності між причинами ліквідації окремих банків і коментарями НБУ, у яких описано індивідуальні проблеми в банку на момент ліквідації. Запропонували об’єднання коментарів у чіткі групи, що відображують нову або модифіковану причину ліквідації. До таких груп належать невиконання зобов’язань перед стейкхолдерами, відсутність стратегії та ресурсів оздоровлення банку і поведінка акціонерів, інсайдерів і пов’язаних осіб. Ми підтвердили революційний характер запровадженої реформи і довели, що, не зважаючи на понесені втрати, її відсутність у довготривалій перспективі могла унеможливити виконання завдання 8.3 восьмої Цілі сталого розвитку. Перспективними напрямами подальших досліджень є порівняння процедури і результатів очищення банківської системи в Україні та іноземних державах. Ключові слова: банківська система, очищення, ліквідація, банківська реформа, сталий розвиток Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 28.