ЗАЛУЧЕННЯ ДЕПОЗИТНИХ ПОТОКІВ ЯК ОСНОВНИЙ РЕСУРС ІНВЕСТИЦІЙ В ЕКОНОМІКУ КРAЇНИ В ПЕРІОД ПАНДЕМІЇ СOVID-19 - Мельничук, Юлія; Школенко, Оксана; Харчук, Тетяна; Мельник, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Стаття на тему «Залучення депозитних потоків як основний ресурс інвестицій в економіку країни в період пандемії Сovid-19» присвячена пошуку методів і способів стабілізації фінансового стану банку в період кризи, а саме через залучення депозитних потоків, що є основним ресурсом інвестицій. Метою дослідження є розробити рекомендації щодо впровадження депозитних потоків як основного ресурсу інвестицій в економіку країни в період пандемії Сovid-19. Під час дослідження становлення та формування проблем депозитної політики банку було виявлено основні причини залучення банками коштів населення у вклади, а саме: стабільний ресурс (від характеру депозитів залежать види позичкових операцій, а відповідно розмір прибутку); комерційні банки можуть залучати достатньо ресурсів даного виду; відносно дешевий ресурс для банків в порівнянні з міжбанківськими позиками і іншими фінансовими інструментами; приватні вклади вигідні для банків (по поточним вкладам населення спостерігається менша активність руху коштів, чим за коштами підприємств). Досліджено принципи банківської стратегії та запропоновано класифікацію внутрішньобанківських принципів та їх розподіл враховуючи економічну ситуацію на: загальні (принцип наукової обґрунтованості; принцип цілісності системи; принцип комплексного підходу; принцип оптимальності і ефективності; принцип єдності елементів) та специфічні (принцип забезпечення оптимального рівня витрат; принцип безпеки; принцип забезпечення надійності; принцип єдності елементів). Розглянуто банківський ринок, виділено лідерів за показником прибутковості банківської установи. Проаналізовано стан депозитної політики в деяких банках і визначено проблеми депозитної політики українських банків в період Пандемії Сovid-19. Запропоновано напрями і шляхи їх вирішення. На основі дослідження запропоновано способи залучення вкладників у банки в період пандемії Сovid-19, як основних інвесторів, кошти яких є джерелом розвитку економіки.