ФОРМУВАННЯ ПРІОРИТЕТІВ РОЗВИТКУ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО ПОТЕНЦІАЛУ В УМОВАХ СТАНОВЛЕННЯ ЕКОНОМІКИ, ЗАСНОВАНОЇ НА ЗНАННЯХ - Островська, Г.; Андрушків, Б.; Ціх, Г.; Бойчик, І.; Ставнича, Н. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Формування інноваційної моделі розвитку економіки України супроводжується впровадженням науково-технологічних розробок і високих технологій проривного характеру. Зазначені обставини об’єктивно висувають перед Україною завдання щодо посилення взаємодії вищої освіти, науки та інновацій, ефективного використання інтелектуального потенціалу як головного рушія соціально-економічного зростання. Обґрунтовано стратегічні пріоритети розвитку інтелектуального потенціалу України в умовах суспільних трансформацій становлення економіки, заснованої на знаннях. Запропоновано нове розуміння сутності категорії «інтелектуальний потенціал суспільства». У парадигмі економіки, заснованої на знаннях, головною соціальною метою є людина і її трудовий та інтелектуальний розвиток. Обґрунтовано пріоритетне місце людини в системі сучасного соціально-економічного розвитку та доведено її триєдину роль як джерела національного багатства, його частини і мети суспільного розвитку. Охарактеризовано глобальні та національні виклики для України в контексті попередження деградації та руйнування наявного інтелектуального потенціалу. Акцентовано увагу на тому, що інтелект нації як найцінніший капітал людства, а також знання стають основним рушієм створення цінностей. Доведено, що розвиток інтелектуального потенціалу України можуть забезпечити конкурентоспроможна освіта, провідна наука, інноваційні технології та духовна культура. Актуальною, на нашу думку, має бути державна політика розвитку і використання інтелектуального потенціалу України як складова загальнодержавної політики. Визначено комплекс заходів з активізації використання інтелектуального потенціалу. Реалізація практичних рекомендацій дає змогу модифікувати концептуальні засади доведення імперативних характеристик інтелектуального потенціалу як стратегічного ресурсу розвитку суспільства в умовах глобальних політичних і економічних викликів. Визначення пріоритетних напрямів та усвідомлення їхнього впливу на процеси розвитку й ефективного використання інтелектуального потенціалу, формування ціннісних орієнтирів у суспільстві сприятимуть становленню економіки, заснованої на знаннях. Ключові слова: економіка, заснована на знаннях; інтелектуальний потенціал; соціально-економічний розвиток, науково-технологічний розвиток; високоінтелектуальне суспільство. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл. 22.