ДОСЛІДЖЕННЯ ПЕРСПЕКТИВ КРЕДИТНОЇ ПОЛІТИКИ В РОЗВИТКУ АГРОПРОМИСЛОВОГО КОМПЛЕКСУ УКРАЇНИ - Шмиголь, Н.; Гальцова, О.; Кушнір, С.; Бейсенова, Л.; Засоба, С.; Матвейчук, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Виявлено, що на сьогодні банківське кредитування агропромислових підприємств у короткостроковій перспективі не має економічно обґрунтованих передумов для свого розвитку і не може виконувати стимулювальну функцію. Низька або негативна рентабельність і накопичені збитки попередніх періодів не покривають високу ціну кредитних ресурсів. Як наслідок, залучення кредитних коштів у господарську діяльність підприємств із часом лише погіршує і без того важке фінансове становище. З другого боку, наявна практика кредитування вже призвела до того, що близько 55 % позик не повертають вчасно. Доведено, що банківській системі потрібно застосовувати суворіші підходи до управління ризиками при виборі контрагентів. В іншому разі це також загрожує його стабільності. Науковою новизною роботи є економічне обґрунтування доцільності кредитування агропромислових підприємств України на основі аналізу та систематизації банківської статистики і сучасних підходів до фінансового менеджменту та, на відміну від наявної ситуації, розрахунки проведено з урахуванням інтересів як банківського сектору, так і суб’єктів господарювання. Ключові слова: агропромислові підприємства, кредитні ресурси, банківська система, фінансовий менеджмент, позиковий капітал. Формул: 2; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 15.