ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОЦЕСУ ФОРМУВАННЯ МОДЕЛІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНОГО РОЗВИТКУ В ПОСТІНДУСТРІАЛЬНОМУ СУСПІЛЬСТВІ - Ортинський, В.; Цимбалюк, М.; Гобела, В.; Кащук, М. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Метою дослідження є розроблення основних напрямів правового забезпечення процесу формування моделі соціально-економічного розвитку в постіндустріальному суспільстві. Реалізація мети дослідження потребує вирішення кількох завдань. По-перше, визначити характерні особливості, складові елементи і напрями трансформації соціально-економічного розвитку в постіндустріальному суспільстві. По-друге, здійснити теоретичний аналіз основних концепцій трансформації суспільного розвитку і здійснити їхню оцінку з метою визначення пріоритетної концепції трансформації відповідно до вимог постіндустріального розвитку. По-третє, ґрунтуючись на результатах дослідження, розробити основні напрями правового забезпечення формування моделі соціально-економічного розвитку постіндустріального суспільста. Низка екологічних та економічних криз, а також необхідність перебудови теоретичної моделі соціально-економічного розвитку в постіндустріальному суспільстві актуалізує необхідність зазначеного дослідження. Відповідно, дослідження спрямоване на визначення пріоритетних напрямів правового забезпечення процесу формування моделі соціально-економічного розвитку. Грунтуючись на результатах оцінки основних концепцій трансформації соціально-економічного розвитку, була побудована модель соціально-економічного розвитку в постіндустріальному суспільстві. Відповідно було розроблено основні напрями правового забезпечення цього процесу. У дослідженні здійснено теоретичний аналіз основних концепцій і складових моделі трансформації соціально-економічного розвитку. Розроблено алгоритм та здійснено оцінку зазначених концепцій та складових, що дозволило ідентифікувати найбільш оптимальну концепцію та відповідні складові. На основі цього аналізу розроблено соціально-економічну модель розвитку в постіндустріальному суспільстві, напрями правового забезпечення процесу формування такої моделі. Ключові слова: постіндустріальне суспільство, екологізація, анти зростання, соціальний розвиток, людський капітал, правове забезпечення, методика Кендалла. Формул: 2; рис.: 3; табл.: 1; бібл.: 27.