КЛАСТЕРНА ІНІЦІАТИВА ЯК ОСОБЛИВИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ПРОЄКТ: ЄВРОПЕЙСЬКА ТА УКРАЇНСЬКА ПРАКТИКИ - Євстахевич, А.; Паризький, І.; Томчук-Пономаренко, Н.; Ярова, О.; Яциковський, Б.; Чухліб, A. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Розглянуто європейську та українську практику щодо кластерних ініціатив як особливого розвитку економічних проєктів. Наголошено, що у зв’язку із розвитком та поширенням глобалізаційних процесів у світі збільшується конкурентоспроможність на ринку і підприємствам потрібно впроваджувати нові шляхи для зміцнення конкурентоспроможності та розвитку своїх виробничих потужностей. Визначено, що кластер — це стабільна система підприємств та інститутів, пов’язана з виробництвом інноваційної продукції, що використовує досягнення науково-дослідних інститутів, що саморозвиваються і навчання науково-дослідних організацій та комерційних структур, стимулюючи підприємницьку діяльність у науці та комерціалізацію прогресивних технологій. Акцентується увага на тому, що тенденції нової кластерної економіки викликають такі процеси: глобалізацію та локалізацію бізнесів, виробництв, капіталів як процеси руху до інтегрованих дій, цільового залучення потенціалів країни, галузей, пріоритетних ресурсів. Первинність сфери обміну, нарощення впливу фінансової влади, фінансової олігархії, фінансових ринків як елементу надконтролю, гіпервлади, центрів впливу на зміни у відтворенні національних продуктів. Стрімкий інформаційний прогрес і стійкі пріоритети комплексної інтелектуалізації праці в усіх сферах людської діяльності, нарощення потенціалу системи знань та її інструментів впливу на нову людину та інше. Відзначено, що світова практика демонструє, що при створенні кластера всі галузі, що входять до нього, починають підтримувати одна одну. Конкурентоспроможні постачальники сприяють розвиткові галузей споживання у країні. Вони забезпечують їх технологіями, стимулюють розвиток загальних факторів виробництва, породжують нових виробників. Одна галузь, конкурентоспроможна на світовому ринку, здатна створити низку нових взаємозв’язків, забезпечуючи доступ до кваліфікованої робочої сили, користуючись перевагами сімейної диверсифікації або заохочуючи появу нових шляхом розлучення. Узагальнено, що розвиток кластерної економіки сприятиме розвиткові територіальних громад та інфраструктури областей, стимулюванню попиту на освіту, яка наразі переживає важкі часи, зупиненню відпливу людського капіталу з подальшим працевлаштуванням на території України, а також стимулюванню розвитку інноваційної діяльності серед молодів, яка допоможе підвищити свою конкурентоздатність на світовій економічній і політичній арені. Ключові слова: держава, кластери, конкурентоспроможність, ініціативи, ринок, підтримка, стимулювання. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 0; бібл.: 10.