РОЗВИТОК РИНКУ ФІНТЕХ У СВІТІ ТА В УКРАЇНІ - Бондаренко, Л.; Мороз, Н.; Желізняк, Р.; Бонецький, О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Досліджено тенденції розвитку фінтеху у світі та в Україні. Пандемія COVID-19 стала поштовхом до прискорення розвитку фінансових інноваційних технологій і зростання інвестицій у цю сферу. Найвищу інвестиційну активність має платіжний сектор фінтеху, спостерігається зростання інтересу інвесторів до таких секторів: кібербезпеки, регуляторних технологій, криптовалюти і блокчейн. Інвестори надають перевагу ринкам США, Великої Британії та Німеччини, а також уже розвиненим, стійким бізнесам. У найближчі роки прогнозується збереження цих інтересів інвесторів і концентрації інвестицій. Україна характеризується невисоким рівнем розвитку фінансових технологій, разом з тим спостерігається зростання інвестиційної активності в український фінтех, зокрема, 2020 року зросли інвестиції на ранніх стадіях розвитку бізнесу. Очікується пришвидшення розвитку фінтеху в Україні завдяки нещодавнім позитивним змінам, що відбулися в цьому напрямі: ухвалено новий закон із фінансового моніторингу, що надав можливість віддаленої ідентифікації та верифікації клієнтів; ухвалено Закон України «Про віртуальні активи», що дасть можливість урегулювати процес обігу криптовалюти і розвитку криптосфери; регулятором фінансових установ став НБУ, що створює рівні умови функціонування на ринку банківських і небанківських установ; розроблено Стратегію розвитку фінтеху до 2025 року з метою стимулювання інноваційних процесів, підвищення доступності та якості фінансових послуг, створення міцної фінтех-екосистеми; засновано Український фонд стартапів для сприяння створенню та розвитку технологічних стартапів. Окреслено такі напрями подальшого розвитку фінтеху в Україні: підвищення рівня фінансової та цифрової грамотності; підвищення доступності безготівкових операцій та їхньої безпеки; розвиток інфраструктури фінтех-екосистеми; інтеграція національної фінтех-екосистеми у світову; нарощення інвестиційного потенціалу ринку фінтех; діджиталізація ринку фінансових послуг. Необхідним є запровадження сучасних прозорих методів регулювання ринку фінтех для стимулювання фінансових інноваційних проєктів і захисту споживачів; поглиблення взаємодії фінтех-компаній і банків, інших фінансових установ у напрямі розроблення і поширення фінансових інновацій. Ключові слова: фінтех, інвестиції, інновації, ринок фінтех, фінтех-компанії. Формул: 0; рис.: 4; табл.: 0; бібл.: 13.