ЦИФРОВІ ІМПЕРАТИВИ ДЛЯ РОЗВИТКУ ФІНАНСОВОГО РИНКУ НАЦІОНАЛЬНОГО І СВІТОВОГО ВЕКТОРІВ - Вовчак, О.; Кравченко, А.; Андрейків, Т. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2021)
Анотація. Тенденції сучасного фінансового ринку характеризуються новими викликами фінансового середовища і впливом цифрової трансформації, які формують аномальні зони розвитку. Визначення тенденцій, цифрових моделей, детермінант і технологій фінансового ринку стало нагальною потребою. Об’єктом дослідження є тенденції на українському фінансовому ринку і світових ринках фінансових деривативів, групи ринків Forex, ОТС в умовах цифрової трансформації. Для цього ми застосували методи нелінійної динаміки, часових рядів, технічного і фундаментального аналізу, моделювання, прогнозування, дивергенції ринку, флуктуацій і біхевіоризму. Дослідження фінансового ринку визначило: домінуючу тенденцію в цифрових імперативах і цифрових технологіях фінансового простору; циклічний і біхевіористський розвиток українського фінансового ринку; зростання актуалізації діяльності українських фінансових установ, що пов’язано з альтернативними парабанківськими послугами; вищі темпи зростання (3,3 од.) обмінних операцій із дорогоцінними металами, залежність динаміки валюти від впливу глобальних цифрових імперативів; зростання торгів позабіржовими деривативами (темп зростання 1,1 од.). Детермінантами тенденцій фінансового ринку є: фінансово-економічна політика, цифровізація суспільства, форс-мажори. Вивчення прогнозних закономірностей зміни тенденцій дозволило визначити економіко-математичну модель для розрахунку індексу прогнозування ціни цифрового фінансового активу і доходу від операції з криптовалютою. Визначено тісний кореляційно-регресивний зв’язок (лінійний R2 = 0,6361, експоненція R2 = 0,6948, потужність R2 = 0,7142) курсу криптовалюти від торгового відсотка (коефіцієнт еластичності 2,7 одиниці). Ключові слова: фінансові показники, детермінанти, фінансові активи, деривативи, закономірності, цифрові фінансові технології, прогнозування, Forex, OTC. Формул: 3; рис.: 7; табл.: 3; бібл.: 16.