ФАКТОРИ АКТИВІЗАЦІЇ ІНВЕСТУВАННЯ ВЕНЧУРНОГО КАПІТАЛУ - Тельнова, Ганна; Петченко, Марина; Ткаченко, Сергій; Гуржий, Тамара; Пирогов, Сергій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Актуальність теми полягає у тому, що через обмеження стартового капіталу, високий ризик та невизначеність щодо прибутковості, відсутність досвіду роботи й, відповідно, позитивної кредитної історії, венчурний капітал визнається основним джерелом фінансування розвитку багатьох компаній на ранніх стадіях. Метою роботи визначено доведення гіпотези про визначальний вплив фіскальних факторів стимулювання наукових досліджень та розробок та сукупності стабільних економіко-політичних передумов на розширення присутності венчурного капіталу у країні. На підставі даних двадцяти країн Європи за 2007-2019 рр. (260 точок спостереження) побудовано регресійну залежність обсягів інвестованого венчурного капіталу від преференцій у оподаткуванні діяльності з наукових досліджень і розробок, обсягів витрат на наукові дослідження і розробки та від ризику країни. Оцінка параметрів побудованої регресійної моделі дозволила довести, що вона може бути використана для прогнозування обсягів інвестування венчурного капіталу під час зміни факторів фіскальної політики та зниження макроекономічних ризиків. Сформовано напрями активізації венчурного фінансування для країн: для розвитку високих технологій та впровадження інноваційних ідей державою мають застосовуватися податкові пільги та преференції для науково-дослідної діяльності суб’єктів малого та середнього підприємництва; розширення потребує державна підтримка інноваційної діяльності через консолідацію коштів державного та місцевих бюджетів на програмах наукової діяльності, створенні науково-виробничих кластерів, технологічних інкубаторів, підтримки фізичних осіб у їх інноваційних ініціативах; високий ризик країни не тільки обумовлює зниження притоку іноземного венчурного капіталу: внутрішні інвестори за цієї умови будуть виводити свій венчурний капітал у країни, де більш стабільна політична та економічна ситуація, що ще більше поглиблює економічні шоки національної економіки та призводить до виникнення політичних. Реалізація комплексу означених заходів сприятиме розвитку високотехнологічних підприємств, створенні робочих місць у країні через подолання проблеми обмежених фінансових ресурсів за допомогою інвестування венчурного капіталу. Ключові слова: венчурний капітал, фактор, фіскальна політика, ризик, модель. Формул: 0; рис.: 0, табл.: 4, бібл.: 15.