ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ТОРГОВЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ ПРИ ФОРМУВАННІ ЦІНОВОЇ ПОЛІТИКИ - Безпарточний, Максим; Брітченко, Ігор; Lošonczi , Peter (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
В статті розглянуто проблему забезпечення економічної безпеки торговельних підприємств шляхом формування оптимальної цінової політики. Запропоновано методику формування мінімальних та максимальних відпускних цін торговельного підприємства, забезпечення маржі економічної безпеки, що ґрунтується на дослідженні витрат обігу та оборотності обігових коштів. На підставі статистичних даних торговельних підприємств визначено види цін за товарним асортиментом, що формують стійкий економічний стан та забезпечують економічну безпеку. Обґрунтовано необхідність формування оптимальної цінової політики та відпускних цін торговельних підприємств з використанням інструментарію Парето ефективності та побудови однокритеріальних та багатокритеріальних задач, показників якості товарних ресурсів торговельних підприємств. З використанням програмного процесору Excel та функції «Регресія» побудовано економіко-математичні моделі оптимальних цін на товарний асортимент торговельного підприємства. Результати засвідчили ефективність пропонованої моделі оптимальної політики ціноутворення торговельного підприємства, оскільки отримані значення знаходяться у межах мінімальних відпускних цін, що забезпечує економічну безпеку торговельному підприємству. Запропоновано процес формування цінової політики торговельних підприємств щодо забезпечення економічної безпеки, що ґрунтується на врахуванні принципів ціноутворення, відповідного методичного інструментарію та моніторингу чинників ринкового оточення. Визначено організаційні, економічні, правові, соціальні та ринкові (маркетингові) механізми формування ефективної цінової політики торговельних підприємств, спрямованих на забезпечення економічної безпеки. Дане дослідження практично цікаво торговельним підприємствам незалежно від організаційно-правових форм власності та напрямів діяльності, а теоретично – дослідникам, що займаються питаннями ціноутворення.