СТАНОВЛЕННЯ ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ ЯК ЧИННИКА ПІДВИЩЕННЯ КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЕКОНОМІКИ - Гузар, Уляна; Голод, Андрій; Паска, Марія; Феленчак, Юлія; Федоришина, Лариса (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є аналіз підходів до трактування індустрії гостинності як наукової категорії та її становлення як важливого сектора національної економіки в контексті підвищення її конкурентоспроможності. Проаналізовано історичне походження терміна «гостинність», яке на сьогодні зазнало суттєвої трансформації. Охарактеризовано гостинність із різних наукових позицій. Запропоновано розглядати гостинність із релігійної наукової позиції, яка, на думку авторів, характеризується здатністю людини (колективу, спільноти) духовно взаємодіяти з представниками тотожного чи іншого віросповідання, гостинно надавати притулок для проживання та харчування, розділяти молитовні медитації, зібрання тощо. Подано авторське сучасне тлумачення поняття «гостинність», яке має базуватися на триєдиному поєднанні понять (HRP): людинавзаємини-місце (human-relationship-place) – і в соціально-економічному сенсі реалізуватися через надання та споживання комплексних послуг гостинності. Охарактеризовано два головні підходи до виокремлення індустрії гостинності: «американський» та «європейський». Подана авторська модель співвідношення та взаємозв’язків між індустрією гостинності та індустрією туризму. Запропоновано трактувати індустрію гостинності як сукупність підприємств та інших організацій, що надають послуги гостинності в межах певної території (локації, дестинації) її мешканцям та відвідувачам (туристам). Уперше запропоновано віднести до індустрії гостинності волонтерські послуги, які надаються на безкорисливій основі (харчування, проживання, супровід та ін.), а також різні форми релігійної активності (паломництво, прощі, зібрання тощо). Охарактеризовано найбільші сегменти індустрії гостинності: ресторанне та готельне господарства, рекреаційні заклади. Проаналізовано основні концепції, на яких функціонує сучасна індустрія гостинності – гуманітарна, технологічна, функціональна й комерційна. Зроблено висновок, що сьогодні варто розуміти відмінності між послугами гостинності (що переважно локалізовані) та туристичними послугами (що надаються за межами території постійного проживання їх споживача-туриста та передбачають обов’язкове переміщення в просторі для отримання цих послуг). Проаналізовано сучасні тенденції розвитку індустрії гостинності та окреслено перспективні напрями функціонування цього сектора національної економіки. Обґрунтовано роль індустрії гостинності як вагомого чинника забезпечення функціонування національної економіки в кризові періоди.