СТРАТЕГІЧНІ КАРТИ ЯК ФОРМА РЕАЛІЗАЦІЇ ФУНКЦІОНАЛЬНИХ СТРАТЕГІЙ АВТОТРАНСПОРНИХ ПІДПРИЄМСТВ УКРАЇНИ - Мазур, Юлія; Братусь, Ганна; Карбовська, Любов; Палій, Светлана (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Присвячено актуальній проблемі щодо вдосконалення стратегічного управління автотранспортними підприємствами в Україні, які надають послуги перевезення вантажів України. Основне її завдання — формування і реалізація стратегії розвитку автотранспортних підприємств на основі стратегічної карти як форми реалізації функціональних стратегій. У процесі дослідження застосовано такі методи, як: системний і порівняльний аналіз, абстрактно-логічний, таблично-графічний, метод експертних оцінок. Визначено, що практика стратегічного управління потребує застосування різних інструментів у процесі розроблення стратегії, особливе місце серед них належить стратегічним картам. Розроблено стратегічну карту сфери перевезень вантажів автомобільним транспортом, яка складається з дев’яти етапів, п’ять з яких включає 1 рівень — стратегічна карта сфери діяльності (галузі) і 4 етапи — 2 рівень — розроблення карти для окремого підприємства. Проаналізовано динаміку i структуру обсягу перевезених вантажів і вантажообігу за видами транспорту в Україні. Наразі аналіз ринку перевезень вантажів автомобільним транспортом є першим етапом процесу розроблення стратегічної карти. Сформульовано місію і ключові стратегічні цілі сфери перевезень вантажів автомобільним транспортом; визначено фактори розвитку та технологічні тренди, які впливають на сферу перевезень вантажів автомобільним транспортом нині, у недалекому майбутньому й у перспективі. Визначено індикатори (ключові показники) щодо кожної бізнес-проєкції: фінанси; ринок (ринкова позиція, відносини із споживачами, маркетинг); управління (внутрішні бізнес-процеси); персонал; безпека і ділова репутація перевізника. Сформовано стратегічну карту для сфери перевезень вантажів автомобільним транспортом. Стратегічні карти ґрунтуються на збалансованій системі показників і є інструментом досягнення оптимальної збалансованості низки економічних факторів, а досягнення такої збалансованості — стратегічна мета компанії.