УПРАВЛІННЯ ВИРОБНИЧИМ ПОТЕНЦІАЛОМ З УРАХУВАННЯМ ФАКТОРІВ ОНОВЛЕННЯ ОСНОВНИХ ЗАСОБІВ НА ОСНОВІ МОДЕЛЮВАННЯ - Войцеховська, Юлія; Кучер, Леся; Морозова, Ганна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті розглянуто підходи до аналізу та управління динамікою виробничого потенціалу, зокрема динамікою основних засобів (ОЗ), на основі моделювання цього процесу. Необхідність такого дослідження виникає у зв’язку з тим, що в економічній теорії загалом недостатньо робіт, у яких пов’язувалися б темпи зростання виробництва з факторами, що його визначають: терміном використання та рентабельністю ОЗ, нормою амортизації, часткою капіталізованого прибутку. Відповідно до прийнятого підходу, дослідження проведено у два етапи. Спочатку побудовано схему відновлення ОЗ із урахуванням постійних темпів їхнього зростання та терміну служби. На другому етапі розроблено й розв’язано відповідну економіко-математичну залежність. Загалом, у статті використані показники, які є загальноприйнятими в економічному аналізі підприємств. Однак і в теорії, і на практиці це не пов’язано з результатами, досягнутими за таким критерієм, як темпи зростання виробництва. Дослідження дозволило отримати відповідний аналітичний апарат для вирішення цієї проблеми. Використання розробленого рівняння дозволило побудувати важливу кількісну залежність між параметрами ресурсу та темпами зростання основних засобів. Результати також представлені у вигляді таблиці й дозволяють порівняти варіанти оновлення виробничого потенціалу та врахувати їх під час прийняття відповідних управлінських рішень. У статті за допомогою моделювання вперше отримано ряд економічних висновків, які є важливими та які неможливо виявити іншими методами аналізу. Також уперше шляхом апроксимації нелінійної, досить складної залежності отримано просту залежність для розрахунку коефіцієнтів відновлення та утилізації ОЗ. Це відповідно дозволяє визначити компоненти структури інвестицій, які використовують для відновлення ОЗ.