МЕТОДОЛОГІЧНИЙ БАЗИС БАНКІВСЬКОГО КРЕДИТУВАННЯ ПРОМИСЛОВИХ ПІДПРИЄМСТВ - Хуторна, М.; Герасименко, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Присвячено розвиткові методологічних засад банківського кредитування промислових підприємств відповідно до умов становлення нових економічних відносин, заснованих на пріоритеті знань, поглибленні цифровізації та поширенні ідей суспільної екологічності в широкому її розумінні. Зокрема, уточнено економічну сутність поняття «банківське кредитування промислових підприємств» через призму сукупності наукових підходів, а також сформульовано сучасні принципи його реалізації. Комплексне уточнення економічного змісту досліджуваного поняття здійснено за інституціональним, функціональним і відтворювальним підходами наукового пізнання. Кожен із наукових підходів сприяє всебічному розкриттю характерних особливостей банківського кредитування промисловості. У результаті використання інституціонального наукового підходу до розкриття економічної сутності банківського кредитування промислових підприємств було сформовано видову структуру його інституційного середовища. Обґрунтовано, що інституційне середовище банківського кредитування промислових підприємств потрібно структурувати в розрізі таких компонент: фінансовий інститут (у якому особлива роль відводиться банкам, у тому числі й індустріальним, промисловим банкам); виробничо-технологічний інститут (в якому особлива роль відводиться інноваційним промисловим підприємствам, підприємствам смарт-промисловості); правовий інститут; інститут інфраструктури кредитування промисловості; інститут сталого фінансування; інституційні узгодження та суспільні відносини між ними. Завдяки функціональному підходу прослідковано причинно-наслідковий зв’язок низки функцій фінансово-економічного характеру банківського кредиту і діяльності промислових підприємств. Відтворювальний підхід наукового пізнання сприяв розкриттю економічної сутності банківського кредитування промислових підприємств шляхом акцентування його ролі у відтворювальних процесах та значення для розвитку всієї економіки. Сформульовані принципи реалізації банківського кредитування промислових підприємств відповідають сучасним тенденціям фінансово-кредитних відносин банків і промисловості, ураховують основні засади переходу до економіки знань. Ключові слова: промисловість, промислові підприємства, кредитування, банківське кредитування промислових підприємств, інституціональний підхід, функціональний підхід, відтворювальний підхід, принципи банківського кредитування промислових підприємств. Формул: 0; рис.; 5; табл.: 1; бібл.: 19.