АЛЬТЕРНАТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ ОБ’ЄМИСТИХ КОРМІВ В УКРАЇНІ - Петриченко, О.; Федоришина , Л.; Кравчук , О.; Петриченко , І.; Корнійчук , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Дослідження присвячено проблемі формування ринку об’ємистих кормів для жуйних тварин в Україні в умовах світогосподарських інтеграційних процесів. Досліджено динаміку виробництва об’ємистих кормів в Україні, попит і пропозицію на внутрішньому ринку. На основі бенчмаркінгу проаналізовано цінові тренди на ринку сіна в Україні та Великобританії. Дослідженням установлено, що повноцінна годівля жуйних тварин можлива лише за наявності в раціонах усіх поживних і біологічно активних речовин в оптимальних кількостях і співвідношеннях. У результаті регресійного аналізу доведено пряму залежність продуктивності корів від виробництва і забезпеченості об’ємистими кормами. Установлено, що Україна має сприятливі природні та економічні умови для задоволення внутрішніх потреб в об’ємистих кормах і формування значного експортного потенціалу. З’ясовано, що процес інтеграції агровиробників України на світовий ринок потребує проведення постійного аналітичного дослідження кон’юнктурних змін у секторальному аспекті з урахуванням особливостей вітчизняного виробництва об’ємистих кормів, виділення ключових факторів присутності та потенційних можливостей України на аграрному ринку країн Європи й Азії з урахуванням показників безпеки та якості кормів, екологічної, соціальної та економічної стійкості постачальників кормів. Серед основних факторів поліпшення ситуації на ринку об’ємистих кормів виділено: упровадження нових технологій виробництва сіна та гранульованих кормів, створення кормових центрів для заготівлі високоякісних кормів на промисловій основі та формування раціонального повноцінного змішаного раціону для різних видів сільськогосподарських тварин, розвиток державних програм підтримки кормовиробництва, формування законодавчого підґрунтя розвитку галузі кормовиробництва, продовження стандартизації та сертифікації її продукції відповідно до міжнародних та європейських вимог, що зумовлено необхідністю сприяння інтеграції ринку у світовий простір та досягнення стійких конкурентних переваг. Ключові слова: ринок об’ємистих кормів, експорт, сіно, сінаж, ціна, бенчмаркінг-аналіз, якість кормів. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 3; бібл.: 18.