ГЛОБАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ ЕКОНОМІКИ ПІД ВПЛИВОМ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ - Свириденко, Д.; Пантелеєв , В.; Ковтун , О.; Єсаян , Є.; Петренко , О.; Кивлюк , В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Стрибкоподібне запровадження інформаційно-комунікаційних технологій призводить до глобальних зсувів у світовий економіці, суспільстві, ринку праці та інших сферах. Україна демонструє темпи росту IT-послуг щороку ~26%. IT-галузь сьогодні займає третє місце за величиною експорту послуг. Експорт ІТ-послуг країною 2020 року перевищив 5 млрд дол. Але, як показало проведене дослідження, темпи зростання інформаційно-комунікаційної галузі є недостатніми для досягнення рівня, наближеного до рівні провідних економік світу. Більше того, з’являються небезпечні для розвитку економіки і суспільства тенденції. Аналіз показав, що в умовах формування глобального інформаційного суспільства виникають ризики технологічного і соціо-економічного розриву не тільки між країнами, а й між поколіннями і соціальним стратами всередині країн, а це є загрозою саме для розвитку економіки і суспільства України. Частина населення не забезпечена належними умовами для збільшення власного потенціалу, який є головним двигуном розвитку економіки. Саме це є підґрунтям утворення «цифрового» розриву і уповільнює соціальні та економічні реформи. За проведеної систематизації головних рис глобальної економіки виявлені невідповідності розвитку інформаційних технологій в Україні. За об’єктивними показниками проаналізовано, як в Україні оприлюднюють і використовують дані для підзвітності, інновацій, економічного і соціального розвитку. Зазначено, що наявні обмежувальні фактори для утворення, підтримки та оприлюднення даних. Це призводить до стримування у країні загальносвітового двигуна розвитку — коли інформація та знання призводять до безпосереднього утворення нової інформації та нових знань. Оскільки за рівнем розвитку і впровадження інформаційно-комунікаційних технологій Україна поки що значно відстає від країн-лідерів, то це має зворотний негативний вплив на розвиток економіки, інституційних структур і суспільства. У зв’язку з виявленими проблемами вказано на доцільність розроблення державної стратегії розвитку інформаційного суспільства та використання інформації і IT. Ключові слова: глобалізація, IT-технології, IКT-технології, економіка знань, інформаційне суспільство, суспільство знання. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 3; бібл.: 17.