РИНКОВА ВЛАДА І КОНКУРЕНТНА ПОЛІТИКА НА РИНКУ СТРАХУВАННЯ ТУРИСТИЧНИХ ПОСЛУГ - Сусліков, А.; Сіренко , О.; Карман , С.; Почерніна , Н.; Захарченко , О.; Васильченко , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Прагнення людини до саморозвитку через пізнання світу, реалізація його права на відпочинок знаходять свій прояв у туризмі. Розвиткові туристичної діяльності також сприяють глобалізація й міжнародна інтеграція, лібералізація візових режимів як з окремими країнами, так і міжнародними економічними й політичними союзами. Дієвим інструментом мінімізації ризиків у туризмі є страхування. Незважаючи на тривалий період становлення, ринок страхування туристичних послуг в Україні й донині не відповідає міжнародним стандартам, займає незначне місце в системі страхових послуг. Метою дослідження є аналіз концентрації на ринку страхування туристичних послуг в Україні. Проаналізовано стан і тенденції концентрації на ринку страхування туристичних послуг в Україні. Побудовано криві Лоренца концентрації на ринку страхування медичних витрат. Показано, що страхування на ринку медичних витрат має істотне значення для розвитку туризму в Україні, особливо виїзного. У цій системі надаваних страхових послуг на перше місце має виходити якість обслуговування туристів, чого можна досягти тільки за умов досконалої конкуренції, державного регулювання й впровадження міжнародних стандартів страхової діяльності. Установлено, що протягом 2014—2020 рр. відбуваються процеси нарощення ринкової влади страхових організацій, формується олігополія з чотирма — шістьма основними гравцями. Показано, що лідерами страхування на ринку туристичних послуг є великі страхові компанії з іноземним капіталом, що здійснюють свою діяльність на міжнародному рівні. Їхня поступова концентрація протягом останніх років вказує на удосконалення інституціональних засад страхування туристів, а збільшенням обсягів страхових премій і страхових виплат — свідчить про відновлення довіри українців до страховиків. Ключові слова: ринкова влада, концентрація, конкурентна політика, страхування, туризм, ринок, ризики. Формул: 6; рис.: 2; табл.: 3; бібл.: 26.