ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ АДАПТИВНОГО УПРАВЛІННЯ БУДІВЕЛЬНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - Коваленко, Людмила; Спасів, Наталія; Запорожець , Ганна; Сегеда, Ірина; Файсал, Алхатіб (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Досліджено вплив фінансового забезпечення на управління суб’єктами господарювання і розроблено методичний підхід до оцінювання рівня фінансового забезпечення системи адаптивного управління будівельними підприємствами. Зазначено, що сьогодні особливого значення набуває впровадження у практичну діяльність будівельних підприємств сучасних систем управління, здатних адаптувати суб’єкти господарювання до чинних умов ведення бізнесу. Саме фінансове забезпечення потребує особливої уваги у системі адаптивного управління будівельними підприємствами. Розглянуто основні підходи вітчизняних і зарубіжних науковців до визначення поняття «фінансове забезпечення» суб’єктів господарювання. Установлено, що фінансове забезпечення будівельних підприємств має певні особливості, пов’язані із специфікою виробничо-господарської діяльності та чинних систем управління. Акцентовано увагу, що фінансове забезпечення будівельних підприємств істотно впливає на загальну систему управління та ухвалення ефективних управлінських рішень, що обумовлено можливістю створення певних умов для максимізації чистого грошового потоку, зростання якого забезпечить підвищення рівня самофінансування суб’єкта господарювання і знизить його залежність від зовнішніх джерел фінансування. Виділено ключові характеристики та особливості фінансового забезпечення системи адаптивного управління будівельними підприємствами. Зроблено висновок, що запропонований методичний підхід до оцінки рівня фінансового забезпечення системи адаптивного управління будівельними підприємствами дозволяє побудувати універсальну надійну імітаційну модель із наперед заданим рівнем ефективності та можливістю внесення додаткових змін. Запропоновано, у подальшому, оцінку рівня фінансового забезпечення будівельних підприємств розглядати як елемент адаптивного управління, що, безумовно, дозволить ухвалювати ефективні управлінські рішення за всіма видами діяльності суб’єкта господарювання.