ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ЯК НЕОБХІДНИЙ ФАКТОР ПІДВИЩЕННЯ ПРОФЕСІОНАЛІЗМУ ФІНАНСИСТІВ І БАНКІВСЬКИХ ПРАЦІВНИКІВ - Тимків, Н.; Ничкало , Н.; Бородієнко , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Мета статті полягає в аналізі впливу глобалізаційних викликів на забезпечення якості професійної мовної компетентності як необхідного фактору підвищення професіоналізму фінансистів i банківських працівників відповідно до вимог і потреб національного та регіональних ринків праці. Теоретичне значення статті полягає в тому, що в ній проаналізовано зміст основних понять, пов’язаних із професійною мовною компетентністю в зарубіжному науковому просторі, зокрема в контексті семантики. Практичне значення статті в тому, що на основі вивчення зарубіжного досвіду авторами експериментально доведено впровадження професійної мовної компетентності; запропоновано рекомендації щодо поглиблення забезпечення вказаної компетентності в закладах вищої освіти України. Розглядаються актуальні питання розвитку економічної освіти, реалізації державної політики, спрямованої на підготовку фахівців цієї галузі. Висвітлено сутність, зміст і структуру професійної мовної компетентності. Розкрито особливості пізнавально-практичної діяльності фінансистів і банківських працівників. Визначено складові та умови підвищення ефективності формування професійної компетентності цих спеціалістів та їхньої готовності. Привернуто увагу до важливості прогнозування розвитку неперервної економічної освіти, посилення прогностичної функції наукових досліджень. Визначено особливості формування змісту підготовки та використання інноваційних педагогічних технологій. Розглянуто основні аспекти взаємодії науково-технічних та економічних чинників, які враховуються при підготовці таких кадрів. У контексті розв’язання проблем наголошується на використанні міждисциплінарності задля ефективності навчання. Показана важливість міждисциплінарності освіти в умовах різкого росту інформаційної активності та зростання ролі об’єктів інтелектуальної власності в сучасній економіці. Виявлено, що міждисциплінарність економічної освіти ґрунтується на мережевих взаємовідношеннях виучуваних дисциплін. Окреслено мету, зміст, спрямованість міждисциплінарності освіти в системі економічного навчання. Ключові слова: мовна компетенція, фінансисти і банківські працівники, професійна освіта і навчання, вища освіта, ринок праці, модернізація, технології, прогнозування. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 0; бібл.: 28.