УПРАВЛІННЯ ТА ПРАВОВІ АСПЕКТИ ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ ПІДПРИЄМСТВ В ІННОВАЦІЙНОМУ ПРОЦЕСІ ДІЯЛЬНОСТІ - Бліхар, В.; Копитко, М.; Пацула, O.; Синенький, В.; Булачек, В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Сьогодні діяльність інноваційноактивних підприємств — велика рідкість у нашій країні, оскільки ніколи немає підтримки і стабільних умов роботи. Однак низка негативних як зовнішніх, так і внутрішніх чинників та загроз суттєво дестабілізують стан функціонування інноваційно-активних підприємств в Україні. В умовах пандемії їхній вплив тільки посилилося і вимагає вжиття рішучих управлінських рішень, які гарантували б безпеку бізнесу для цих підприємств. Для ефективного здійснення управління безпековою діяльністю інноваційно активних підприємств потрібний дієвий механізм, який повинен включати належне ресурсне забезпечення. Без достатньої кількості ресурсів неможливо забезпечити ефективну безпеку бізнесу і реалізувати заплановані управлінські рішення. Обґрунтовано важливість ресурсного забезпечення для управління безпекою бізнесу інноваційно активних підприємств з урахуванням правових аспектів. Установлено, що ефективність фінансово-господарської діяльності інноваційно активного підприємства залежить, перш за все, від певного набору ресурсів, якими володіє дане підприємство. Ресурси завжди обмежені, тому кожне інноваційно активне підприємство повинно визначити, які цілі забезпечать найбільш продуктивне використання цих ресурсів. Основним фактором розвитку підприємств, що перебувають на межі п’ятого і шостого технологічних укладів, є можливість забезпечити гнучкість виробничого та управлінського процесу і взаємозв’язок між якістю розроблення технологій і активними інноваціями. Мета дослідження полягає у формуванні вибору типу управління безпекою бізнесу в інноваційній сфері під впливом COVID-19 з урахуванням правових аспектів. Методологія дослідження включає методи графічного відображення, абстракції, аналізу і синтезу. Основним методом дослідження були експертні дослідження. У результаті була сформована змістовна матриця для кожного типу управління безпекою бізнесу. Ключові слова: інновації, безпека, економічна безпека, підприємства, управління. Формул: 0; рис.: 3; табл.: 3; бібл.: 15.