ОЦІНКА КОНКУРЕНТОСПРОМОЖНОСТІ МОРСЬКОЇ ТРАНСПОРТНОЇ ІНФРАСТРУКТУРИ УКРАЇНИ I КРАЇН ЄВРОПИ - Степаненко, Владислав; Лохман, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Здійснено оцінку конкурентоспроможності морської транспортної інфраструктури України та європейських країн. Розглянуто методи оцінювання конкурентоспроможності та визначено найбільш релевантний метод оцінювання конкурентоспроможності морської транспортної інфраструктури України і країн Європи. Визначено основні показники конкурентоспроможності морської транспортної інфраструктури за основними факторами забезпечення конкурентоспроможності морської транспортної інфраструктури. Виділено групу європейських країн, таких як Нідерланди, Німеччина, Іспанія, Великобританія, Франція, Бельгія, оскільки вони є лідерами у сфері морської транспортної інфраструктури. Для обчислення інтегрального показника конкурентоспроможності морської транспортної інфраструктури було реалізовано кілька етапів. На першому етапі здійснено стандартизацію показників, на другому — розраховано коефіцієнт вагомості обраних показників, на третьому — розраховано сумарний ранг показників, на четвертому етапі розраховано ваговий коефіцієнт за кожною групою показників і на п’ятому — визначено інтегральний показник конкурентоспроможності морської транспортної інфраструктури. Визначено, що лідерами з оцінки інтегрального показника конкурентоспроможності морської транспортної інфраструктури є Великобританія (8,13), Німеччина (7,78) і Бельгія (7,07). Україна має найнижчий показник (4,7). Також установлено, що найбільш впливовими є зовнішні фактори, такі як економічні, правові, політичні, соціальні, технологічні, екологічні, інтеграційні, інституційні (Україна — 2,65; Нідерланди — 2,87; Німеччина — 2,07; Іспанія — 2 19; Великобританія — 1,87; Франція — 2,16; Бельгія — 3, 22). Запропоновано основні напрями підвищення конкурентоспроможності морської транспортної інфраструктури України з огляду на досвід країн-лідерів.