РОЗВИТОК МЕТОДОЛОГІЇ ОЦІНЮВАННЯ ФІНАНСОВОЇ СТАБІЛЬНОСТІ БАНКІВ ТАКСОНОМЕТРИЧНИМ МЕТОДОМ - Єгоричева, С.; Хуторна, М.; Руденко, M.; Вовченко, O.; Теслюк, С.; Гаряга, Л. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Досліджено методику оцінювання фінансової стійкості банків. Досліджено наукову еволюцію визначення сутності фінансової стабільності, розрізняючи ендогенний та екзогенний підходи. Доведено, що фінансова стійкість одночасно відчуває вплив ендогенних та екзогенних факторів і це потрібно враховувати при управлінні фінансовою стабільністю банку, а також оцінювати її рівень. Обґрунтовано комплекс вимог при побудові методологічного підходу до оцінювання фінансової стійкості банку, а саме: варто сформувати набір показників, які б дозволили комплексно характеризувати діяльність банку; важливо враховувати динамічний характер фінансової стабільності; потрібно враховувати інші показники, що впливають на фінансову стабільність банку. Обґрунтовано метод таксономії як ефективну технологію обробки кількісних показників фінансової стійкості банку. Ми пропонуємо нормалізувати значення показників за допомогою інструменту «Евклідова відстань», щоб визначити їхнє відхилення від визначених стандартних значень. Для оцінювання фінансової стійкості банку пропонуємо використовувати набір показників, які згруповано так: 1) якість капіталізації; 2) рівень ліквідності; 3) якість активів; 4) ризик-обґрунтованість підприємницької діяльності; 5) валютний ризик; 6) кредитний ризик; 7) рентабельність; 8) операційний ризик; 9) процентний ризик; 10) фактори макроекономічного середовища. Метою статті є вдосконалення методології оцінювання фінансової стійкості банків з використанням таксономічного підходу. Застосування такого підходу дозволяє комплексно визначити рівень фінансової стабільності банку та кількісно оцінити вплив на нього макроекономічного середовища. Ключові слова: фінансова стійкість банку, метод таксономії, динамічний показник, інтегральний індекс фінансової стійкості банку, нормалізація показників, індикатор-стимулятор, індикатор-дестимулятор. Формул: 6; рис.: 1; табл.: 2; бібл.: 32.