ІНСТРУМЕНТИ МАРКЕТИНГОВОГО УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНО-ІНВЕСТИЦІЙНОЮ АКТИВНІСТЮ - Поліщук, Ірина; Довгань, Юрій; Громова, Ольга; Довгань, Лариса; Гнидюк, Інна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті досліджено процеси маркетингового управління інноваційно-інвестиційною активністю підприємств із всебічним застосуванням маркетингових інструментів. Відзначено, що сучасні конкурентні виклики спонукають підприємства до посилення інноваційно-інвестиційної активності, яку розглядають уже не в якості однієї з можливих поставлених цілей, а як критичної та життєво-важливої для існування підприємства умови. Узагальнено теоретичні положення та понятійно-категоріальний апарат дослідження інструментів маркетингового управління інноваційно-інвестиційною активністю підприємств. Визначено, що під управлінням інноваційно-інвестиційною активністю підприємства розуміються процеси спрямування та регулювання відносин щодо створення та реалізації інновацій і пов’язаних з ними інвестицій, які вкладаються в об’єкти підприємницької та інших видів діяльності з метою одержання прибутку або досягнення іншого ефекту. Обґрунтовано необхідність переорієнтації традиційного управління інноваційно-інвестиційною активністю, як управління побудоване на засади маркетингу та всебічне застосування його інструментів. Запропоновано здійснити поділ інструментів маркетингового управління інноваційно-інвестиційною активністю на дві групи: інструменти маркетингового забезпечення управління та інструменти, які використовуються при його реалізації До маркетингових інструментів забезпечення управління інноваційно-інвестиційною активністю підприємства віднесено маркетингові дослідження та маркетингову інформаційну систему, до маркетингових інструментів реалізації управління – маркетингові товарну, цінову, розподільчу та комунікаційну політики підприємства. Методом «функції бажаності» визначено можливі рівні застосування та вплив інструментів маркетингового управління на інноваційно-інвестиційну активністю підприємства. Обґрунтовано, що пріоритетами в управлінні інноваційно-інвестиційною активністю підприємства мають стати інтерпретація запитів споживачів, прямий та зворотний зв’язок інновацій та пов’язаних з ними інвестицій із можливостями, потребами та цінностями споживачів, розвиток попиту, дифузія інновацій та довгострокова орієнтація, що забезпечуються за допомогою застосування відповідних інструментів маркетингового управління.