ОСОБЛИВОСТІ ФІНАНСОВОГО, ПРАВОВОГО ТА ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СОЦІАЛЬНОГО ЗАХИСТУ ГРОМАДЯН В УМОВАХ ЄВРОІНТЕГРАЦІЇ УКРАЇНИ - Дмитренко, Емілія; Дмитренко, Юрій (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Присвячено дослідженню особливостей соціального захисту громадян в умовах євроінтеграції України. Визначено складові механізму соціального захисту, що охоплює, зокрема, фінансове, правове та організаційне забезпечення. З’ясовано, що сутністю фінансового забезпечення соціального захисту є фінансування цієї сфери за рахунок коштів публічних (державних, місцевих) фондів із залученням недержавних організацій. Розкрито особливості та проблеми здійснення видатків на соціальний захист із державного бюджету України і місцевих бюджетів. Акцентовано увагу на необхідності забезпечити реалістичне планування бюджетів Фонду соціального страхування України і Пенсійного фонду України, мінімізувавши їх дофінансування з державного бюджету України. Виокремлено чинники, які впливають на різний обсяг видатків на соціальний захист в Україні та країнах — членах Європейського Союзу (структура системи соціального захисту, демографічна ситуація, рівень безробіття тощо). Розкрито зміст правового забезпечення соціального захисту як системи законодавства, нормами якого регулюються правовідносини у цій сфері. Акцентовано увагу на окремих проблемах законодавства України (дисбаланс між задекларованими у законодавстві зобов’язаннями держави надати значну кількість пільг і виплат та її фінансовими можливостями, часткова ратифікація Україною окремих документів Європейського Союзу тощо). Запропоновано внести відповідні зміни у законодавство, імплементувавши європейські стандарти соціального захисту. Розглянуто особливості регулювання в документах Європейського Союзу питань соціального захисту та зайнятості, зокрема молоді, які доцільно врахувати під час удосконалення законодавства України з цих питань. Розглянуто проблеми організаційного забезпечення соціального захисту. Із урахуванням практики держав — членів Європейського Союзу запропоновано розширити повноваження місцевих органів у питаннях соціального захисту, переорієнтувати його механізм на проведення профілактичних заходів, а також ширше залучати до цієї сфери недержавні організації. Визначено, що з урахуванням євроінтеграційного курсу України актуальними тенденціями удосконалення соціального захисту громадян є зміна механізму призначення соціальних виплат і надання пільг, забезпечення фінансової стабільності фондів соціального та пенсійного страхування.