РЕГРЕСІЙНИЙ АНАЛІЗ ОПЕРАЦІЙНОГО ПРИБУТКУ КОМПАНІЇ - Назарова, Каріна; Безверхий, Костянтин; Нежива, Марія; Гордополов, Володимир; Негоденко, Вікторія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою статті є подальший розвиток методичних положень щодо економічного аналізу ефективності використання матеріальних оборотних ресурсів та їхнього впливу на кінцеві результати діяльності підприємства. Теоретико-методологічною базою дослідження є наукові праці зарубіжних і вітчизняних науковців з обраної проблематики. У процесі дослідження використано загальнонаукові методи аналізу, синтезу, порівняння та узагальнення наукової інформації. Крім того, при написанні роботи використовувалися методи багатофакторного кореляційно-регресійного аналізу та детермінованого факторного аналізу. Запропоновано математичну модель, яка дозволила оцінити ступінь впливу на результати операційної діяльності підприємства таких факторів, як: питома вага матеріальних оборотних ресурсів у структурі оборотних активів; коефіцієнт оборотності матеріальних оборотних ресурсів; частка власних оборотних засобів у матеріальних оборотних ресурсах; показник рентабельності матеріальних оборотних ресурсів. Розрахунково встановлено, що 85 % варіації виокремленого результативного показника зумовлено варіацією обраних факторів. Також проведено факторний аналіз ефективності використання матеріальних оборотних ресурсів і розраховано економічний ефект, отриманий від прискорення оборотності матеріальних оборотних ресурсів. Набули подальшого розвитку теоретичні, методичні та організаційні засади регресійного аналізу впливу рівня використання матеріальних оборотних ресурсів на величину операційного прибутку підприємства. Уперше запропоновано математичну модель, яка дозволила оцінити ступінь впливу на результати операційної діяльності підприємства таких факторів, як: питома вага матеріальних оборотних ресурсів у структурі оборотних активів; коефіцієнт оборотності матеріальних оборотних ресурсів; частка власних оборотних засобів у матеріальних оборотних ресурсах; показник рентабельності матеріальних оборотних ресурсів. Практична цінність наукового дослідження полягає в тому, що запропоноване аналітичне забезпечення процесу управління операційною діяльністю підприємства дозволяє підвищити оперативність надання аналітичної інформації в системі тайм-менеджменту про наявні та потенційні можливості підвищення ефективності використання матеріальних оборотних ресурсів як одного з основних чинників впливу на формування результатів операційної діяльності для досягнення всіма учасниками господарської діяльності своїх фінансових цілей.