ВПЛИВ ГОСПОДАРСЬКОГО МЕНТАЛІТЕТУ НА СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК - Галушка, З.; Запухляк , В.; Клевчік , Л.; Лусте , О.; Сторощук , Б. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Сучасний етап соціально-економічного розвитку характеризується структурними реформами, пов’язаними з формуванням конкурентного ринкового середовища, розвитком різних форм власності, формуванням якісно нових форм організації господарської діяльності, поглибленням інтеграційних процесів. Підкреслено, що неузгодженість взаємодії формальних та історично сформованих неформальних інститутів актуалізує роль господарського менталітету, оскільки безпосередньо впливає на загальний вектор розвитку соціально-економічної системи. Звернено увагу на неформальну складову інституційного середовища — господарський менталітет, що характеризує історично сформовані цінності, мотиви та моделі економічної поведінки окремих і колективних суб’єктів, що безпосередньо впливають на загальний вектор розвитку та трансформації соціально-економічної системи. Зазначено, що господарський менталітет визначає динаміку розвитку інституційного середовища, впливаючи на ефективність взаємодії формальних і неформальних інститутів, забезпечуючи виконання взаємодоповнювальних функцій; опосередковує процес інституціоналізації історично зумовлених цінностей, стереотипів і моделей економічної поведінки в системі формальних норм і правил; забезпечує під впливом інших соціально-економічних факторів адаптивність і динамізм інституційної структури, сприяє формуванню та розвитку нових інститутів. Мета статті — дослідити взаємозв’язок між господарським менталітетом як довгостроковою детермінантою економічної поведінки і міжнародними показниками розвитку економічної системи. Методологія заснована на кореляційно-регресійному аналізі для виявлення залежності між показниками ефективності національних економік і вимірами господарського менталітету Г. Хофстеда. У результаті можна простежити значні зв’язки між валовим національним доходом, індексом економічної свободи, глобальним індексом інновацій та індикаторами господарського менталітету — індивідуалізму, дистанції влади та індексу уникнення невизначеності. Ключові слова: господарський менталітет, соціально-економічна політика, стратегія розвитку, корпоративна культура, економічна поведінка. Формул: 9; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 19.