ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФУНКЦІОНУВАННЯ ПІДПРИЄМСТВ МАТЕРІАЛЬНОЇ СФЕРИ ВИРОБНИЦТВА: ПРАКТИЧНИЙ ВИМІР - Перевозова , Ірина; Михайлишин , Лілія; Морозова , Олена; Гордєєва , Олена; Любар , Руслан; Шаповал , Олена (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
На ринку функціонують підприємства різних видів економічної діяльності, які доцільно класифікувати як підприємства матеріальної та нематеріальної сфери виробництва. До першої групи належать підприємства галузі промисловості, сільського господарства, лісоводства й рибництва та будівництва. Другу групу формують підприємства, що займаються торгівлею та надають різноманітні послуги суб’єктам ринку. В цілому, на ринку на початку 2021 р. функціонувало 128.9 тис підприємств. При питомій вазі 35,5 % від загальної сукупності підприємств ними вироблено продукції на суму 3,9 трлн грн, що становить майже третину на ринку. Фінансове забезпечення підприємства матеріальної сфери розглядається нами через призму планування потреб виробництва у фінансових ресурсах, що спрямовуються на його ресурсне забезпечення. Якщо власних фінансових ресурсів підприємству не вистачає, воно змушене шукати зовнішні джерела покриття витрат. Істотну роль відіграє дисбаланс зростання доходів та витрат, який становив -6,4 %, зростання дебіторської заборгованості (у підприємствах промисловості та будівництва). Зменшення власних наявних коштів підприємств на зазначену величину спричинено постійним підвищенням тарифів на енергоресурси, зниженням купівельної спроможності населення, посиленням податкового тиску та іншими чинниками. Забезпечення нестачі у фінансових ресурсах менеджмент підприємств здійснює за рахунок залучення банківських кредитів та позик (довгострокових і короткострокових), емісії акцій та облігацій. Так, довгострокові зобов’язання та забезпечення зросли (+23,2 %), особливо за рахунок збільшення обсягів випуску облігацій (у 4.8 разу). У той же час обсяги коштів, залучених від розміщення акцій, суттєво скоротилися на тлі невизначеності та нестабільності роботи біржового ринку майже в 6 разів. Навіть за умов економічної нестабільності 2020 р. підприємства здійснювали капітальні інвестиції в матеріальні та нематеріальні активи, хоча й у значно меншому обсязі, ніж у 2016 р. (майже на чверть). Фінансові результати функціонування підприємств є найнижчими за 2016-2020 рр., особливо в промисловості й будівництві, де спостерігається зростання збитковості господарювання на 43,1 %. Ситуація, що склалася, потребує детального поглибленого вивчення та формування відповідних рекомендацій для підприємств залежно від виду економічної діяльності.