ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМИ ПІДВИЩЕННЯ ІННОВАЦІЙНОГО ПОТЕНЦІАЛУ УКРАЇНИ В УМОВАХ ЦИФРОВОЇ ТРАНСФОРМАЦІЇ - Вороненко, І.; Клименко , Н.; Нагорна , О. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. В умовах ускладнення глобальної епідеміологічної ситуації боротьба за конкурентоспроможність національних економік ще більше загострюється, Для України, економіка якої на сьогодні набула форм деіндустріалізації, активізація інноваційної діяльності є необхідною, украй важливою умовою її подальшого розвитку. Раніше вважалося, що соціально-економічний розвиток і зростання країн залежать головним чином від їхнього капіталу ч трудових ресурсів, тоді як інші менш відчутні ресурси, такі як рівень інформації, підготовка кадрів, розвиток інфраструктури, трактувались як зовнішні фактори, що впливають на поведінку ринку лише опосередковано. Однак із часом ідея про те, що управління знаннями є визначальним фактором продуктивності праці, стає очевидною. Наведено результати дослідження позиціонування України у глобальному інноваційному просторі. Визначено необхідність першочергового розвитку інноваційної сфери країни в умовах кризових явищ. Проведено оцінку місця України в індексах, що характеризують рівень розвитку інноваційної складової конкурентоспроможності економіки країни. Зазначено недостатній рівень розвитку інноваційної інфраструктури у країні. Зроблено висновок, що основою української інноваційної конкурентоспроможності є розвиток інституцій, інфраструктури та бізнесу. Ці сфери потребують особливої державної підтримки, оскільки їхня ефективна реалізація і є головною конкурентною перевагою України. Дослідження проводили за даними субіндексів глобального інноваційного індексу у 2013—2021 рр. Використано економетричні методи для узагальнення позиціонування України у глобальному інноваційному просторі та метод DEA для вивчення відносної індивідуальної ефективності створення інноваційного середовища та інноваційної діяльності країн Європи. Ключові слова: інновації, інноваційний потенціал, цифровізація, цифрова трансформація, конкурентоспроможність, глобальний інноваційний індекс. Формул: 1; рис.: 4; табл.: 2; бібл.: 20.