ОСОБЛИВОСТІ АУДИТУ ПЕРШОЇ ФІНАНСОВОЇ ЗВІТНОСТІ ЗА МСФЗ - Любенко , А.; Знак, Н.; Карпачова, O. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Присвячено темі виконання фінансового аудиту першої фінансової звітності, складеної за вимогами Міжнародних стандартів фінансової звітності (МСФЗ). Також досліджено вимоги до підготовки, змісту та оформлення робочих відповідно до Міжнародного стандарту аудиту (МСА) 230 «Аудиторська документація». Визначено основні цілі, актуальність та необхідність аудиту першої фінансової звітності за МСФЗ. Сформовано основні джерела інформації для виконання такого аудиту. Проаналізовано вимоги до першої фінансової звітності за МСФЗ. На основі цих вимог сформовано критерії, за якими аудитор буде перевіряти правильність переходу підприємства від національних стандартів до міжнародних. Також визначено основні аудиторські процедури, які будуть застосовані аудитором у ході виконання такого аудиту. Під час дослідження було визначено важливість аудиту облікової політики за МСФЗ. Визначено критерії, за якими аудитор буде перевіряти відповідність застосованої облікової політики вимогам міжнародних стандартів. Визначено і проаналізовано роль правильного використання доцільної собівартості при переході на міжнародні стандарти. Сформовано вимоги для такого застосування, які будуть важливими при аудиті правильності складання першої фінансової звітності за МСФЗ. Наведено огляд трансформаційного файла переходу на МСФЗ як одного з важливого джерел інформації для виконання аудиту. Проаналізовано процедуру переходу з національних стандартів на міжнародні за допомогою трансформаційного файла. Визначено важливість використання аудитором такого трансформаційного файла. Здійснення дослідження теми аудиту першої фінансової звітності за МСФЗ дозволило сформувати вимоги до аудиторської документації відповідно до вимог МСА. Зазначено основний склад аудиторської документації, який повинен бути в аудитора після завершення аудиту першої фінансової звітності за МСФЗ. Ключові слова: аудит, аудиторський звіт, МСФЗ, МСА, фінансова звітність за МСФЗ. Формул: 0; рис.: 2; табл.: 1; бібл.: 13.