ЕКОНОМІЧНА БЕЗПЕКА ЯК ЕЛЕМЕНТ КОРПОРАТИВНОГО УПРАВЛІННЯ - Рібейро Рамос, О.; Міроненко , Є.; Брітченко , І.; Жук , О.; Патлачук , В. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Метою дослідження є розроблення механізмів забезпечення економічної безпеки підприємств на основі виявлення якісно нових закономірностей його розвитку, які пов’язані із цифровою трансформацією. Використано методи узагальнення, порівняння, аналізу і синтезу — для розуміння сутності та складових економічної безпеки; графічний метод — для унаочнення концептуальної моделі та механізму забезпечення економічної безпеки підприємства в умовах цифровізації; монографічні методи — для поглибленого дослідження поставлених завдань; абстрактно-логічні методи — для теоретичного узагальнення результатів дослідження і формулювання висновків та пропозицій. Запропоновано механізм забезпечення економічної безпеки підприємств на основі виявлення якісно нових закономірностей його розвитку, дія яких дозволяє забезпечити потрібний рівень економічної безпеки підприємства. Практична значимість дослідження полягає в розробленні методики оцінювання економічної безпеки підприємств на основі розрахунку відповідних локальних показників і набору індикаторів, які характеризують різні аспекти економічної безпеки (виробництво, кадри, фінанси, екологія, цифровізація), що дозволяє своєчасно розробити за відповідними напрямами заходи щодо підвищення економічної безпеки підприємства. Оригінальність полягає в обґрунтуванні структури функціональних складових економічної безпеки підприємства та обґрунтуванні необхідності розрахунку її рівня на основі інтегрального показника з метою вжиття заходів щодо її підвищення. Результати дослідження можуть бути використані для формування ефективної системи забезпечення економічної безпеки підприємства. Ключові слова: безпека, економічна безпека, управління, механізм, підприємство, система, індикатори економічної безпеки. Формул: 3; рис.: 2; табл.: 3; бібл.: 17.