ІНВЕСТИЦІЙНА ПРИВАБЛИВІСТЬ УКРАЇНИ ЯК ДОМІНАНТА ЗАЛУЧЕННЯ ПРЯМИХ ІНОЗЕМНИХ ІНВЕСТИЦІЙ З ЄВРОПЕЙСЬКОГО ПРОСТОРУ: АНАЛІЗ, ОЦІНКА - Костирко, Лідія; Сєрєбряк , Ксенія; Середа, Олена; Зайцева, Людмила (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Метою цього дослідження є оцінка інвестиційної привабливості країни і регіонів як чинників, що мають вирішальне значення для залучення прямих іноземних інвестицій з європейського простору. Прямі іноземні інвестиції як джерело приросту капіталу забезпечують найбільш ефективну інтеграцію національної економіки в европейську та сприяють залученню передових технологій і впровадженню сучасних методів ведения бізнесу. Протягом останніх десяти років спостерігається нестабільна динаміка надходження прямих іноземних інвестицій взагалі та з країн ЄС в економіку країни. Прямі іноземні інвестиції в Україну з країн ЄС умовно розмежовано на три етапи: 2010-2013 роки - відносно стабільний рівень, 2014-2016 роки– стрімке падіння, 2017-2020 роки – помірне зростання. За результатами дослідження визначено передумови залучення прямих іноземних інвестицій в економіку з метою забезпечення сталого розвитку регіонів. Спираючись на результати міжнародних рейтингових оцінок, доведено необхідність дослідження та визначення інвестиційної привабливості України в умовах еколого-економічних імператив. Особливої уваги приділено визначенню позиції України за Індексом екологічної ефективності (EPI) у порівнянні з країнами світу та Європи. Запропонована методологія визначення інвестиційної привабливості країни, що передбачає формування Загального індексу інвестиційної привабливості країни на основі міжнародних індексів легкості ведення бізнесу (Ease of Doing Business Index), глобальної конкурентоспроможності (The Global Competitiveness Index), інвестиційної привабливості ЄБА (EBA Investment Attractiveness Index), екологічної ефективності (Environmental Performance Index).Значна диференціація надходження ПІІ в регіони України пояснюється їх економічним розвитком, найбільший обсяг надходить в промислово розвинуті регіони. Було виявлено значну кореляцію між ПІІ в українські регіони та обсягом продукції в регіонах. Визначено детермінанти привабливості регіонів, які впливають на прийняття рішень інвесторів щодо вкладання інвестицій.Запропоновано методичний підхід до оцінки інвестиційної привабливості регіонів України, на узагальнених показниках фінансово-економічного та еколого-орієнтованого спрямування. Проведена оцінка та здійснено динамічний аналіз інвестиційної привабливості регіонів за запропонованою методикою, що дозволило визначити їх рейтинг за рівнем інвестиційної привабливості.