ФУНКЦІОНУВАННЯ ОБ’ЄДНАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД ТА ВИЗНАЧЕННЯ ОСНОВНИХ ПРОБЛЕМ ОРГАНІЗАЦІЙНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ УПРАВЛІННЯ МІСЦЕВИМИ БЮДЖЕТАМИ - Гавкалова, Наталія; Акімова , Людмила; Зілінська , Аліна; Лукашев , Сергій; Аведян , Людмила; Акімов, Олександр (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Обґрунтовано важливість дослідження функціонування об’єднаних територіальних громад та визначення основних проблем організаційного забезпечення управління місцевими бюджетами. Досліджено, що у вітчизняній науковій літературі недостатньо дослідженими є питання, пов’язані з розвитком організаційного забезпечення управління місцевими бюджетами. У роботі з’ясовано, що децентралізація органів влади має забезпечувати демократизацію суспільства, поєднувати адміністративну, політичну, фіскальну децентралізацію та передбачає трансформацію взаємодії між державними структурами та громадянами, неурядовими організаціями та бізнесом. Надано нормативно-правову база процесу реформування. Визначено проблеми розвитку об’єднано територіальних громад. Однією з перших виступає проблема належного виконання територіальною громадою своїх функцій, яка переплітається з питаннями наповнення бюджету ОТГ, формуванням фінансових ресурсів, достатніх для належного фінансування нагальних соціальних потреб громад на основі принципу субсидіарності, реалізації програми їх економічного, технологічного розвитку. Надано умови щодо здійснення формування спроможних територіальних громад. Досліджено власні та делеговані повноваження об'єднаних територіальних громад в Україні. Виокремлено і узагальнено чинники та суб'єкти забезпечення фінансової спроможності територіальних громад. Як наслідок, налагоджена взаємодія суб'єктів фінансових відносин під впливом зовнішніх та внутрішніх чинників буде сприяти задоволенню законних потреб та інтересів територіальної громади. Узагальнено основні законодавчі засади механізму добровільного об'єднання територіальних громад. Визначено, що сучасний стан місцевих бюджетів видається не найкращим, що заважає виконувати складні завдання, покладені на місцеві органи влади: мізерність власних джерел доходів, майже повна залежність від державного бюджету, недостатня прозорість бюджетні відносини при наданні фінансової допомоги з боку центру, відсутність стимулів для додаткової допомоги. доходи та економічне витрачання бюджетних коштів. Згідно з аналізом, проведеним авторами, запропоновано комплексу проблем організаційного забезпечення місцевих бюджетів.