СОЦІАЛЬНО-ДЕМОГРАФІЧНІ ФАКТОРИ ПРОФЕСІЙНОЇ МОБІЛЬНОСТІ ПРАЦІВНИКІВ НА ПІДПРИЄМСТВАХ ЕНЕРГЕТИКИ УКРАЇНИ - Самборський, Олександр; Самійленко, A.; Михайлюк, Михайло; Мельник, Вадим (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Стаття присвячена порівняльному аналізу динаміки кар’єрного зростання, що спостерігається стосовно працівників із різними соціально-демографічними характеристиками (жінки та чоловіки, особи, залучені та не залучені до батьківських обов’язків), за даними енергетичних компаній України. Для оцінки такої динаміки розроблено показники швидкості й амплітуди зростання за рівнями кваліфікаційно-професійної ієрархії. Порівнюючи ці показники для різних соціально-демографічних груп персоналу (ідентичних за іншими факторами кар’єрної динаміки), автори отримали порівняльну характеристику кар’єрних можливостей, створених підприємствами енергетичного сектора для жінок та чоловіків, осіб, залучених та не залучених до виховання дітей. Зокрема жінки значно поступаються чоловікам у динаміці кар’єрного зростання, що проявляється у двох основних аспектах, де зафіксовано статистично значущі відмінності: 1) частка жінок, працюючих в енергетичних компаніях, які не здійснюють жодного переходу на вищий рівень кваліфікації (амплітуда кар’єри «0» за 10-20 років роботи на підприємстві), значно перевищує частку чоловіків із подібною стагнацією професійного розвитку; 2) під час роботи в енергетичній компанії жінки здійснюють у середньому набагато меншу кількість переходів на вищий рівень професійно-кваліфікаційної ієрархії та мають значно більший період очікування наступного підвищення. Працівники енергетичних компаній, які займаються доглядом за дітьми, мають навіть вищі середні показники амплітуди та швидкості своєї кар’єри, ніж усі респонденти та респонденти, які не займаються вихованням дітей. Це можна пояснити більшими кар’єрними амбіціями людей, які почали сімейне життя та взяли на себе відповідальність за дітей.