МОДЕЛЮВАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕЗУЛЬТАТІВ СУБ’ЄКТІВ ІННОВАЦІЙНОГО ПРОЦЕСУ РЕГІОНУ - Лісовська, Лідія; Мрихіна, Олександра; Теребух, Андрій; Козьмук, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті розроблено та обґрунтовано методичний підхід до моделювання результатів інноваційного розвитку суб’єктів регіонального бізнес-середовища. Базовими величинами фінансового прогнозування слугували показники інноваційного потенціалу суб’єкта господарювання та показники інноваційної привабливості регіону. До системи показників інноваційної привабливості регіону включено: показники інноваційної активності регіону, соціально-економічні показники розвитку регіону, показники інноваційного співробітництва регіону, показники міжнародної інтеграції регіону. Для оцінювання інноваційного потенціалу суб’єкта господарювання визначено такі чотири рівні діагностики: потенціал матеріальних активів; потенціал матеріальних активів у формі оборотних засобів; показник інтелектуального потенціалу; рівень використання інноваційного потенціалу. Для обґрунтування методики аналізу інноваційної привабливості регіону розроблено програмне забезпечення в середовищі СУБД MS Access. Ідентифікування трендів здійснено методом аналізу автокореляції та методом Форстера-Стюарта, використано підхід парної кореляції з послідовним перебиранням усіх параметрів для пошуку залежності між параметрами. Для досягнення цієї мети використовуватимемо коефіцієнт Пірсона; для збільшення точності моделі залучені різні види одновимірної регресії. Розраховані на основі моделювання прогнозні величини обґрунтували існування тісного зв’язку між очікуваними економічними результатами розвитку інноваційного співробітництва в регіоні та показниками активізації підприємницької ініціативи. Результати моделювання можуть бути покладені в основу формування політики інноваційного розвитку регіону. Також результати моделювання можуть бути використані при виборі стратегічних альтернатив інноваційного розвитку суб’єктів господарювання.