СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИЙ РОЗВИТОК УКРАЇНИ В КОНТЕКСТІ ВИКОРИСТАННЯ РОЗУМНОЇ СПЕЦІАЛІЗАЦІЇ В ЇЇ РЕГІОНАХ - Андрусів, Уляна; Зелінська, Галина; Гальцова, Ольга; Селезньова, Олена; Багорка, Марія; Юрченко, Наталія (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
В статті аналізується нерівномірність економічного зростання в регіонах України та пропонується розроблення регіональної політики на основі використання ідеї смарт-спеціалізації. В якості інструментарію для аналізування нерівномірності економічного розвитку регіонів використано методику, в основі якої лежить порівняння регіонів за валовим регіональним продуктом на одну особу, що лягло в основу визначення воронки відсталості регіону з поміж інших за темпами економічного зростання. Аналіз проведено за 2010 та 2020 роки. Розрахунки дали змогу визначити території, які значно різняться за потенціалом розвитку. Пропонується, з метою вирівнювання міжрегіональних диспропорцій використати ідеї концепції смарт-спеціалізації як нової моделі економічного розвитку регіонів України. Розкрито суть впровадження даної концепції на прикладі економіки Прикарпатського регіону за 2020 р. Визначено, що формування освітніх, туристичних та будівельних кластерів в регіоні є тими підвалинами, які формуватимуть довгострокову стратегію його розвитку. Запропоновано основні заходи по впровадженню будівельного та освітнього кластерів. Проаналізовано компоненти, які визначають інноваційний розвиток України на основі Глобальних індексів конкурентоспроможності та інновацій. Запропоновано формування економічної політики, яка націлена на вирішення стратегічних завдань соціально-економічного розвитку регіонів – забезпечення економічного зростання та якості життя населення в Україні. Обгрунтовано, що застосування підходу смарт-спеціалізації у довгострокових регіональних стратегіях сприятиме отриманню синергетичного ефекту як для людського, так і для інноваційного розвитку, на що націлена нова регіональна економічна політика. Для вирішення поставлених завдань використовуються загальні та спеціальні методи дослідження, а саме: теоретичне узагальнення для з'ясування сутності розумної спеціалізації), статистичний, порівняльний, порівняльний та стратегічний аналіз (для розрахунку та побудови динаміки ВРП на душу населення за регіонами України), графічний(для наочного представлення результатів аналізу). Крім того, метод візуалізації використано для побудови алгоритму формування регіональної політики України.