ДОВІРА ДО ФІНАНСОВОГО СЕКТОРА: НОВИЙ ПІДХІД ДО КОНЦЕПТУАЛІЗАЦІЇ ТА ВИМІРЮВАННЯ - Онищенко, С.; Бричко, М.; Літовцева, В.; Євсєєва, Г. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. У новій глобальній економіці суспільна довіра до фінансової системи є ключовим елементом для подолання фінансових криз. Попередні дослідження свідчать, що довіра відіграє вирішальну роль у регулюванні взаємовідносин суб’єктів господарювання. Таким чином, одним із найбільш значущих завдань сучасних наукових досліджень є розробка єдиної методологічної основи для по елементної та інтегральної оцінки рівня довіри населення до фінансового сектору. Саме тому, це дослідження має на меті розробити методологію оцінки суспільної довіри до фінансового сектору на всіх рівнях з урахуванням кількісних та якісних показників. У цій статті розглядаються науково-прикладні аспекти якісних та кількісних методів оцінки на основі опитувань економічних суб’єктів та інструментарію економіко-математичного моделювання, аналізується досвід попередніх досліджень та окреслено методологічні підходи до оцінки довіри населення до фінансової системи в сучасних умовах. Виявлено важливі аспекти та систематизовано головні переваги та недоліки різних підходів до елементної та інтегральної оцінки довіри населення на різних рівнях фінансової системи. Для оцінки довіри населення до фінансової системи було проведено багатовимірний факторний аналіз на основі набору стандартизованих фінансових показників за період з 2010 по 2020 рр., здійснений в обчислювальній системі STATISTICA. Результати багатовимірного факторного аналізу дозволили розробити індикатор довіри/недовіри до фінансового сектору на макро-, мезо- та мікрорівнях дослідження. Результати свідчать, що зростання номінальної заробітної плати та збільшення частки депозитів і кредитів у національній валюті у кредитно-депозитному портфелі депозитних корпорацій є статистично значущими та позитивно впливають на рівень довіри до фінансового сектору. Однак доларизацією банківського сектору та зростання готівки поза депозитними корпораціями, у свою чергу, пов’язане з поглиблення кризи суспільної довіри. Наукова новизна отриманих результатів представлена комплексом теоретичних та практичних аспектів дослідження, а саме розробленою методологією оцінки довіри населення до фінансового сектору на всіх рівнях прояву з урахуванням кількісних та якісних показників. Ключові слова: суспільна довіра до фінансового сектору, інтегральна оцінка, поелементна оцінка, факторний аналіз, рівні суспільної довіри до фінансового сектору, монетарна влада, фінансові інституції, фінансові послуги. Формул: 4; рис.: 6; бібл.: 32.