МІЖНАРОДНИЙ ГОТЕЛЬНО-ТУРИСТИЧНИЙ БІЗНЕС: АСПЕКТИ АНТИКРИЗОВОГО УПРАВЛІННЯ - Гуменюк, В.; Казюка, Н.; Маланюк, Т.; Вівсюк, І.; Бетлей, А. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Метою статті є розробка концептуальних положень і формулювання практичних рекомендацій, спрямованих на розвиток методологічних засад антикризового управління у сфері послуг міжнародного туризму та гостинності. Ключова проблема дослідження – оцінювання масштабів кризових явищ у сфері міжнародного готельно-туристичного бізнесу з окресленням концептуальної моделі механізму антикризового управління у зв’язку з пандемією COVID-19. Основні наукові результати отримані з використанням загальнонаукових методів дослідження, ретроспективного, статистичного, фінансового, факторного аналізів, взаємозв’язку досліджуваних явищ та реалій існуючої практики, програмно-цільового методу. Розкрито концептуальні підходи до ідентифікації функціональних елементів антикризового управління в міжнародному туризмі та сфері послуг гостинності. Проаналізовано масштаби й особливості впливу чинників кризи Covid-19, що спричинили затяжні дестабілізаційні процеси в міжнародному готельно-туристичному бізнесі на відміну від наслідків епідемії нетипової пневмонії (SARS) у 2003 р. та глобальної фінансової кризи 2009 р., що мали короткостроковий характер. Окрема увага приділяється аналізу кон’юнктури міжнародного туризму в Європейському регіоні, оцінюються наслідки запровадження карантинних обмежень у секторі готельно-ресторанного бізнесу. Проаналізовано внутрішню будову механізму інституційної підтримки готельно-туристичного бізнесу, що включає фіскальну й монетарну політику, інструментарій управління людськими ресурсами, ринкової інтелектуалізації, публічно-приватного партнерства, перезапуску туризму й гостинності. Результати дослідження дозволили визначити інструменти реагування на кризові явища, спричинені пандемією COVID-19, сформулювати концептуальні підходи до ідентифікації джерел кризових явищ та процесу антикризового менеджменту в готельно-туристичному бізнесі. Практичне значення отриманих результатів розкриває перспективи застосування основних наукових положень статті в практиці антикризового управління готельно-туристичним бізнесом. Формули: 0; рис .: 3, табл .: 1, бібл .: 13