АНАЛІЗ НАЙПОШИРЕНІШІХ МЕТОДІВ РОЗРАХУНКУ «VALUE AT RISK, VAR» - Павлюк, Olena; Мельник, Тетяна (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Положенням Національного банку України про управління ризиками в українських банках визначено, що Національний банк України зобов’язує банки використовувати методологію VaR для оцінки ринкового ризику. У статті показано, що VaR – це абсолютна максимальна сума втрат портфеля ринкових інвестицій через коливання цін на фінансові інструменти протягом певного фіксованого періоду (горизонт VaR) у звичайних ринкових умовах при заданому рівні довіри (рівні довіри). Досліджено методологію Value at Risk як абсолютного максимального розміру втрат ринкового інвестиційного портфеля через коливання цін на фінансові інструменти протягом певного фіксованого періоду (горизонт VaR) у звичайних ринкових умовах для заданого рівня довіри (рівень довіри). Було виявлено, що існує три основні методи VaR: параметричний VaR, або дельта-нормальний VaR, історичний метод, або історичне моделювання, Монте-Карло, або моделювання та інші методи й моделі. Параметричний метод VaR, або дельта-нормальний метод VaR, заснований на припущенні нормального розподілу випадкової величини. Це означає, що дані розподіляються за законом нормального розподілу, тобто можна обчислити середнє та стандартне відхилення. Доведено, що ці два показники є основою VaR параметричним методом. Показано, що непараметричні методи VaR не потребують гіпотези нормального розподілу. Отже, форма розподілу визначається емпіричними даними, а процентилі зберігаються як емпіричні процентилі історичного розподілу прибутковості. У статті розглянуто непараметричний метод VaR у порівнянні з параметричним на практичному прикладі. Доведено, що у вітчизняній науковій літературі мало досліджень щодо практичного застосування методу VaR у фінансах і, зокрема, у банківській справі. Тож проілюстровано практичні аспекти застосування різних моделей VaR на даних валютного курсу НБУ та зроблено висновки. Показано, що практичне застосування методів є сучасним інструментом оцінки ринкових ризиків, але з розширенням бази даних параметри моделей необхідно уточнювати в поєднанні з економічним методом. Для цього потрібен моніторинг і бек-тестування.