ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ ФІНАНСОВО-ЕКОНОМІЧНОЇ БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ - Пилипишин, П.; Ганущин, С.; Бек, У.; Михаліцька, Н.; Верескля, M. (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
Анотація. Проблема правового регулювання фінансово-економічної безпеки на всіх рівнях економіки України є надзвичайно актуальною. На наш погляд, найбільш складним у системі правового регулювання фінансово-економічної безпеки є проблемне питання про межі втручання держави в економіку. Теоретичний базис. Варто уникнути можливого згубного впливу держави на економічні процеси, досягти обґрунтованого поєднання державного управління і регулювання з автономією господарських суб’єктів і властивої їм саморегуляції. Дослідження спрямоване на висвітлення проблем правового регулювання рівня фінансово-економічної безпеки в контексті сучасних викликів і загроз суверенітету України. Наукова новизна. Результати дослідження спрямовані на поліпшення механізму фінансової-економічної безпеки держави та обґрунтування заходів стосовно її зміцнення методами правового регулювання. Висновки. Проаналізовано результати наукових досліджень проблеми правового регулювання фінансово-економічної безпеки України переважно за 2019—2021 роки. Підтримано ідею щодо регулювання фінансової безпеки держави за допомогою нового Закону України «Про основи фінансової безпеки». У ньому мають бути закладені чітко визначені підходи до формування системи забезпечення фінансової безпеки держави, механізм її функціонування, повноваження і схема взаємодії суб’єктів забезпечення фінансової безпеки України. Досліджено позитивні зміни регуляторного середовища у фінансовій сфері України, а саме створення Бюро економічної безпеки України, розробка Стратегії економічної безпеки України на період до 2025 року та ін. Запропоновано деякі удосконалення Стратегії: її доцільно супроводити відповідними програмами із чітко прописаними джерелами та обсягами фінансування, етапами реалізації і відповідальними виконавцями, розширити перелік індикаторів фінансової безпеки. Ключові слова: фінансово-економічна безпека, зарубіжний досвід правового регулювання ринкової економіки, правовий механізм, стратегія фінансово-економічної безпеки. Формул: 0; рис.: 0; табл.: 1; бібл.: 32.