АНАЛІЗ ДИНАМІКИ ДОХОДІВ І ВИДАТКІВ ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ - Скулиш, Юлія; Фатхутдінов , Василь (Financial and credit activity problems of theory and practice, 2022)
У статті порушується питання надходження та розподілу коштів Пенсійного фонду України. Виявлено фактори та особливості дефіциту Пенсійного фонду. Проаналізовано динаміку пенсійних видатків у відсотках до ВВП. Запропоновано шляхи збільшення надходжень до Пенсійного фонду України та напрями вдосконалення механізму перерозподілу коштів і оптимізації видаткової частини бюджету. Досліджуючи стан пенсійного забезпечення в Україні, учені зазначають, що нинішня система пенсійного страхування перебуває в скрутному фінансовому становищі та не виконує належним чином свого основного завдання – не забезпечує пенсіонерів необхідним рівнем доходу для підтримки хоча б мінімального стандарту життя. Авторами визначено, що основними причинами зростання заборгованості є: 1) несплата фізичними особами-підприємцями зобов’язань на суму ЄСВ; 2) відсутність коштів для фінансування поточних зобов’язань державних підприємств для відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій і погашення боргу. Визначено, що основними пріоритетами вирішення проблеми функціонування системи пенсійного соціального захисту є: 1) ліквідація (зменшення) дефіциту бюджету ПФУ шляхом збільшення максимального розміру бази ЄСВ з 15 до 25 мінімальних; 2) виплата заробітної плати суми ЄСВ із заробітної плати, що перевищує граничний розмір, наприклад, ставка ЄСВ зменшується на 5-10 % на суму зарплати, що перевищує максимальну базу нарахування; 3) законодавче встановлення вимоги щодо сплати ЄСВ для керівників підприємств у розмірі не менше трьох мінімальних заробітних плат; 4) запровадження в трудовому законодавстві чіткої грошової оцінки «одиниці праці», яка дозволить підприємствам та організаціям застосовувати принципи диференціації заробітної плати залежно від складності, кваліфікації та відповідальності робіт, та усунення так званого «зрівнювання»; 5) створення умов для запровадження системи обов’язкового накопичувального пенсійного забезпечення; 6) оптимізація розмірів трудових і соціальних пенсій,із виплатою їх із єдиної пенсійної системи як базової на рівні не нижчому за прожитковий мінімум і не більшому за 10 прожиткових мінімумів за принципом прямої залежності пенсійних виплат від сплачених страхових внесків; 7) скасування невиправданих пільг; 8) використання спрощеної процедури розв’язання суперечок щодо стягнення заборгованості з відшкодування підприємствами фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списками № 1 та № 2.